A brexitről a brit parlament mondja ki a végső szót

Kormánypártiak is megszavazták, hogy a britek és az EU végső megállapodásáról a képviselők határozhassanak Londonban.

MN
2017. 12. 13. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány szándéka ellenére megszavazott szerda este a londoni alsóház egy módosító indítványt, amelyben az előterjesztők jogi garanciákat követeltek arra, hogy a brit parlament törvényerejű határozattal dönthessen a brit EU-tagság megszűnéséről kötendő majdani átfogó megállapodásról. Erről az MTI számolt be.

A módosító kezdeményezést, amelyet beterjesztői a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó törvénytervezethez nyújtottak be, többórás vita után 309-305 arányban fogadta el a brit parlament választott alsó kamarája.

A kormánnyal szemben szavazott a kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is, akikhez az ellenzék szinte testületileg csatlakozott.

A kormánnyal szembeforduló tory \"lázadók\" egyikét, Stephen Hammondot azonnal menesztették a Konzervatív Párt alelnöki tisztségéből.

A kormány szükségtelennek tartotta a módosításban követelt jogi garanciát, azzal az érvvel, hogy a parlamentnek mindenképpen érdemi beleszólása lesz a brexittárgyalások menetében és kimenetelébe, de az indítvány beterjesztői szerint a parlamenti szuverenitás szerves része, hogy a képviselőké legyen a végső szó.

A szerda esti szavazás értelmében a parlament törvényben rögzített állásfoglalásban dönthet a Brexit-folyamat legvégén arról, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, illetve az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszeréről kötendő átfogó megállapodást – ha a kilépési tárgyalássorozaton sikerül ilyen egyezményt elérni - elfogadja-e vagy sem. Amíg ez a parlamenti döntés meg nem születik, a brit kormány nem kezdhet hozzá a kilépési megállapodásban foglaltak végrehajtásához.

Theresa May miniszterelnök először veszített el alsóházi szavazást azóta, hogy tavaly nyáron átvette David Camerontól a kormányfői tisztséget.

Az alsóházi vereség különösen rossz pillanatban jött May számára, mivel csütörtökön kezdődik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen dönteni kell arról, hogy a Brexit-tárgyalások átléphetnek-e a második – mindenekelőtt a brit EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszer kialakítására hivatott – szakaszba.

Az első szakasz, amelyben a brit kilépés feltételrendszerét kellett meghatározni, múlt pénteken zárult, miután az Európai Bizottság úgy értékelte, hogy elégséges haladást sikerült elérni a továbblépéshez.

Ez a siker jelentősen megerősítette Theresa May pozícióját a kormány és a Konzervatív Párt élén, ám egybehangzó londoni kommentárok szerint a szerda esti parlamenti vereség ismét meglehetősen sokat ront a brit miniszterelnök vezetői kompetenciájának brüsszeli megítélésén éppen a Brexit-tárgyalások kritikus szakaszában.

Theresa May pozícióját komoly mértékben kikezdte, hogy az általa váratlanul kiírt, júniusban tartott előrehozott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt addigi csekély alsóházi többségét is elveszítette, és jelenleg csak a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójának eseti külső támogatásával tud kormányozni. A szerda esti alsóházi vereség elkerüléséhez azonban ez a támogatás sem volt elegendő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.