A két Korea közt áll egy híd, amelynek neve: Nincs visszatérés

Demilitarizált övezettel elválasztott Észak- és Dél-Korea között a megbékélés nagyon messze van.

Csoma Mózes
2017. 12. 03. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1950 és 1953 között pusztító testvérharc végén a szemben álló felek a félszigeten végighúzódó frontvonalat fegyverszüneti vonallá nyilvánították, annak mentén pedig demilitarizált övezetet hoztak létre, amely szinte hermetikusan kettévágta az addig több mint ezer éven keresztül egységes országot. Az északiak és a déliek a Panmindzson falunál felállított ideiglenes sátrakban tárgyaltak egymással, majd a fegyverszüneti egyezmény megkötésével a sátrak helyett állandó barakképületeket húztak fel. Panmindzson környékét közös őrterületnek (angol mozaikszóval JSA) nyilvánították, ahol a két fél katonai rendészei szabadon mozoghattak. A terület szélén betonhíd található, amely a hadifoglyok kicserélésekor a Nincs visszatérés elnevezést kapta. Erre a hídra még többször visszatérünk.

A mai viszonyok között nagyon nehéz elképzelni, hogy az ötvenes évek közepén a külföldiek viszonylag szabadon mozoghattak a KNDK-ban. Erről tanúskodnak az országban dolgozó magyar diplomaták jelentései, valamint a Rákosi Mátyás kórház orvosainak visszaemlékezései is. A gyógyító intézményt „internacionalista segítségnyújtásként” a háború kitörésének évében állította fel a magyar állam, majd 1957-ig fenntartotta, az utolsó egy évben már az egykori pártfőtitkár nevének említése nélkül. A kórház belgyógyászati osztályát vezető Fazekas Lajos doktor hazatérését követően írta meg emlékeit a Félegyházi Közlöny című lap hasábjain, amelyből kiderül, hogy 1956 szeptemberében a Panmindzsonba kiránduló magyar orvosok teljesen szabadon mozoghattak a közös őrterületen. Fényképeket készíthettek a Nincs visszatérés hídnál posztoló észak-koreai őrszemmel és a túloldalon lévő amerikai katonai rendészekkel, sőt egy dél-koreai újságíróval is találkoztak. Vélhetően ez a kirándulás adott ötletet egy bőrgyógyász szakorvosnak arra, hogy néhány héttel később, a magyar forradalom híreiről értesülve – valamint táviratot kapva családja külföldre távozásáról –, úgy döntsön, ő pedig Panmindzsonon keresztül fogja elhagyni a szocialista világot. A disszidálási kísérletet Práth Károly phenjani nagykövet jelentéséből tudjuk rekonstruálni: az orvos a Szarivon városban lévő kórházból sikeresen eljutott Keszong határvárosig, ahonnan már csak kevesebb mint tíz kilométert kellett volna megtennie Panmindzsonig, de a koreai hatóságok feltartóztatták. Az orvost végül a nagykövet győzte meg a maradásról.

A hatvanas évek elejétől azonban az efféle disszidálási kísérletek már nehezebbé váltak. Miként Kovács József phenjani nagykövet 1962 januárjában készült jelentéséből kiderül, a KNDK kormánya az ország több területét is lezárta a külföldiek előtt. Ilyen lett a demilitarizált övezet térsége, majd később a nyugati oldalon lévő Szarivon várostól és a keleti oldalon lévő Vonszan várostól délre eső összes területet zártnak nyilvánították. Az egyetlen kivétel Panmindzson maradt, de oda is kizárólag a koreai hatóságok szervezésében látogathattak el az országban dolgozó diplomaták, valamint a delegációk és a turistacsoportok. Időközben a közös őrterület képe is megváltozott: 1965-ben Dél-Korea a barakképületektől délre eső részen felépítette a „szabadság háza” elnevezésű, hagyományos koreai stílusú kilátóépületet, 1968-ban pedig a KNDK húzta fel az északi részen a Panmungak nevű szocreál betonépítményt.

A közös őrterület egyre inkább a koreai megosztottság jelképévé vált, ahol ráadásul 1976 augusztusában nagyon súlyos incidens is történt. Egy dél-koreai műszaki alakulat amerikai tisztek kíséretében megpróbált kivágni egy fát, amely akadályozta az említett Nincs visszatérés híd megfigyelését. A favágás megkezdése után észak-koreai katonák bukkantak fel, akik a déliektől elvett baltákkal halálos sérüléseket okoztak az amerikaiaknak. A történtek miatt az egész félszigeten háborús hisztéria lett úrrá. Szabó Ferenc phenjani nagykövet korabeli jelentése szerint a KNDK-ban a fegyveres erőket riadókészültségbe helyezték, az ország egészére kiterjedő légiriadókat tartottak, valamint leállították a külföldi küldöttségek és turistacsoportok beutazását. A phenjani vezetés azonban mindenképpen el akarta kerülni a háborút, így a panmindzsoni barakképületekben összeülő fegyverszüneti bizottságon keresztül Kim Ir Szen elnök sajnálkozását fejezte ki az amerikaiaknak a történtek miatt. Közben az amerikaiak és a dél-koreaiak hatalmas elrettentő erőt vonultattak fel a közös őrterületen, és kivágták az ominózus fát. Érdekesség, hogy az akcióban részt vevő dél-koreai különleges erők katonájaként a helyszínen tartózkodott Mun Dzsein jelenlegi dél-koreai államfő is.

A panmindzsoni baltás incidens következtében a KNDK tett javaslatot arra, hogy a közös őrterületet ténylegesen osszák ketté, megelőzendő a további konfrontációkat. A megegyezés értelmében a KNDK megszüntette a fegyverszüneti vonaltól délre lévő őrposztjait, az Egyesült Államok pedig felszámolta az ENSZ zászlaja alatt lévő őrposztját az északi oldalon. Ezzel a közös őrterület még inkább határjelleget öltött.

Ez a határvonal felkeltette Viktor Matuzok szovjet diák érdeklődését, aki 1984 novemberében az őrterületre látogatva váratlanul átszaladt Dél-Korea területére. A 22 éves fiú a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IMO) végzős koreai szakos hallgatója volt, aki szakmai gyakorlatát a phenjani szovjet nagykövetségen töltötte. A fiút a KNDK katonái üldözőbe vették, és mintegy százötven méter mélyen behatoltak Dél-Korea területére. Eközben lövöldözés kezdődött: a 25 percig tartó tűzharcban három észak-koreai és egy dél-koreai katona meghalt, valamint egy amerikai és egy dél-koreai megsebesült. A mai napig tisztázatlan, hogy melyik oldal adta le az első lövést. A Magyar Nemzeti Levéltárban őrzött korabeli jelentések szerint a KNDK először azt állította, hogy a szovjet fiú véletlenül lépte át a fegyverszüneti vonalat, ahonnan akarata ellenére a dél-koreaiak elhurcolták, az őt követő északi katonák pedig csak segíteni akartak a baráti ország állampolgárának. A szovjet fiú viszont három nappal később a szöuli KBS 1 tévécsatornának adott angol nyelvű nyilatkozatában arról számolt be, hogy már két éve készült a disszidálásra, amelyhez végre minden feltétel adva volt.

Persze meg kell említeni azt is, hogy nem csak olyanok lépték át a határt Panmindzsonnál, akik menekülni akartak a KNDK-ból. Többször előfordult ugyanis olyan, hogy a phenjani rezsim iránt szolidáris dél-koreai aktivisták harmadik ország(ok) érintésével a KNDK-ba utaztak, majd pedig a phenjani propagandagépezet kamerái előtt az őrterületen keresztül tértek vissza hazájukba, ahol a nemzetbiztonsági törvény megsértéséért azonnal őrizetbe vették őket. A legemlékezetesebb ilyen eseményre 1989 nyarán került sor, amikor Lim Szukjong szöuli egyetemista lány illegálisan a KNDK-ba utazott, hogy részt vegyen az ott megrendezett világifjúsági találkozón. A phenjani propaganda hősként mutatta be az egyetemistát, aki hagyományos koreai ruhát viselve még az aggastyán Kim Ir Szen elnököt is köszöntötte. A lány búcsúztatására több ezer észak-koreai vonult fel Panmindzsonban, a fegyverszüneti vonal déli oldalán történő letartóztatása pedig a phenjani propaganda egyik kiemelkedő eseménye lett.

Az ezredforduló után a nemzetközi közvélemény évekig a megbékélés reményével tekintett Panmindzsonra. Ebben a szellemben készült el a közös őrterületről szóló JSA című dél-koreai filmdráma, amely a szöuli mozikban nézettségi rekordokat döntött. A fiktív történetben a déli katonák éjszakánként rendszeresen átmennek a Nincs visszatérés híd túloldalán lévő őrhelyre, ahol barátságot kötnek két északi katonával. Ezzel szemben a kétezres évek közepére egyértelműek lettek a megbékélés korlátai: a déli közvélemény rádöbbent, hogy az északi nómenklatúra semmi olyan változtatást nem fog jóváhagyni, amely a legcsekélyebb mértékben is fenyegetné saját uralmát.

A realitásokat jellemzi az a brutalitás is, ahogy november közepén a KNDK katonái tüzeltek menekülő társukra az őrterületen. Bár a dél-koreai médiában visszás érzéseket keltett, hogy a dél-koreai és amerikai erők nem viszonozták az északiak lövéseit, az ENSZ részéről kimondottan dicsérték a dél-koreaiak higgadtságát. A hírek szerint a lábadozó sebesült kórtermébe egy dél-koreai zászlót raktak ki, hogy álmából felriadva is tudja: menekülése sikeres volt. A történteket azonban még pszichikailag is fel kell dolgoznia. Különösen azért, mert a KNDK kollektív büntetési gyakorlatának megfelelően a rezsimmel szakítók hozzátartozóit munkatáborba szállítják.

A szerző az ELTE koreai tanszékének vezetője; cikke részleteket tartalmaz most készülő új könyvéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.