Csatáztak az ENSZ BT-ben Jeruzsálem státusáról

Egyiptom megpróbálta határozattal visszavonatni Trump Jeruzsálemről szóló döntését, de nem sikerült.

MTI
2017. 12. 18. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington megvétózta hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztett egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státusára vonatkozó egyoldalú döntéseket.

A határozattervezet azt követelte volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státusára vonatkozó döntését, amellyel elismerte Izrael fővárosának. Trump december 6-i döntése nyomán mindennaposak a tüntetések a palesztin területeken, és nemcsak az Egyesült Államokkal szemben ellenséges felek, de Washington számos szövetségese is elítélte az amerikai elnök határozatát.

Az Egyesült Államokat és Donald Trumpot név szerint nem említő határozattervezetet a 15 tagú BT 14 tagja támogatta, köztük az amerikaiak szövetségesei, mint Nagy-Britannia, Franciaország és Japán. Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint nyilvánvaló volt, hogy Washington megvétózza a dokumentumot, viszont a határozat arab és muszlim támogatóinak a célja inkább az volt, hogy megmutassák: Trump döntését globális szinten ellenzik.

Az amerikai ENSZ-nagykövet sértésnek minősítette a határozattervezetet, amit Washington nem fog elfelejteni. Nikki Haley szerint az ENSZ rákényszerítette az Egyesült Államokat a vétóra, mindössze azért, mert élt döntési jogával arról, hogy hová helyezi nagykövetségét.

Haley megismételte azt is, hogy Washington elkötelezett a közel-keleti béke elérésében, és közölte: Trump „elővigyázatos volt, nehogy előre befolyásolja a státusról szóló végső tárgyalásokat”.

Az egyiptomi határozattervezet felszólított volna minden országot arra, hogy tartózkodjon diplomáciai missziójának Jeruzsálembe helyezésétől, és neveket nem említve sajnálatosnak minősítette volna a közelmúltban hozott döntéseket a város státusára vonatkozóan.

„Bármely olyan döntés vagy tett, amely feltételezhetőleg megváltoztatta Jeruzsálem szent városának jellegét, státusát vagy demográfiai összetételét, jogilag érvénytelen és semmis, vissza kell vonni” – olvasható a megvétózott dokumentumban.

A dokumentum emellett követelte volna, hogy minden ország tegyen eleget tíz korábbi BT-határozatnak Jeruzsálemet illetően. A legrégebbi határozatot még 1967-ben hozták, amikor is Izrael elfoglalta Jeruzsálem egészét. Egy másik határozat pedig kikötötte, hogy a város végső státusáról az izraeliek és a palesztinok közösen, tárgyalásos úton döntsenek.

Bár szakértők, sőt ENSZ-diplomaták szerint is nyilvánvaló volt, hogy az Egyesült Államok élni fog vétójogával, az amerikai szövetséges és NATO-tag Törökország külügyminisztériuma elfogadhatatlannak találta azt, hogy Washington megvétózta a határozattervezetet. A török külügyi tárca nehezményezte azt is, hogy a BT tehetetlen az amerikai vétó miatt, és hogy szerinte Washington elvesztette objektivitását.

A vétót a Ciszjordániát igazgató Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász sem üdvözölte. Szóvivője ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte a vétót, és közölte: Washington a tisztelet teljes hiányával veszélybe sodorja a nemzetközi közösség stabilitását.

A palesztin külügyminisztérium eközben bejelentette: összehívja az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülését az amerikai vétó miatt.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő viszont hálás köszönetének adott hangot. „Köszönjük, Haley nagykövet asszony” – írta Twitter-üzenetében.

A Haley-nek címzett üzenetében hozzátette: „Meggyújtottad az igazság lángját.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.