Donald Trump mondatai után a Hamasz azonnal intifádát hirdetett

A radikális iszlamista szervezet politikai vezetője hadüzenetnek nevezte az amerikai elnök szerdai döntését.

Tuser Krisztián
2017. 12. 07. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamasz szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte, és péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett Donald Trump amerikai elnök döntése miatt, amely szerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy odaköltözteti nagykövetségét Tel-Avivból, írja az MTI.

„December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt” – mondta Haníje.

„Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élevező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek több további zászlóaljat, más egységeket pedig készenlétbe helyez. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő „készen álljon minden eshetőségre”.

Eközben összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint.

Több palesztin politikai csoport tiltakozó mentekre hívott fel a déli imát követően a nagyobb ciszjordániai városokban, ahol az üzletek is bezártak, mert a szerdán még csak iskolákra meghirdetett sztrájk csütörtökre általános munkabeszüntetéssé szélesedett.

A Hezbollah sem tétlenkedik

Címlapján Halál Amerikára felirattal jelent meg csütörtökön az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez közel álló al-Akbár című hírlap. Haszan Naszrallah, az iráni támogatást élvező radikális síita szervezet vezetője helyi idő szerint este 6 órakor tart hivatalos televíziós beszédet a témában.

Az al-Akbár Trump döntését „Amerika új Balfourjának” nevezte, utalva az 1917-es Balfour-nyilatkozatra. Az akkori brit külügyminiszter, Arthur Balfour által szignált deklaráció kifejezésre juttatta, hogy a brit kormány támogatja a zsidó törekvéseket egy zsidó nemzeti otthon létrehozására Palesztinában. „Ma Palesztinában létezik egy erős, felhatalmazott ellenállás, amely több ezer rakétával rendelkezik, ezek csapást mérhetnek Tel-Avivra” – írta a lap. A katonai és politikai szervezetként működő Hezbollah 1982-es megalakulása óta számos alkalommal került konfliktusba Izraellel.

Amerikai reakció

Washington arra kéri Izraelt, visszafogottan lelkesedjen hivatalos reagálásában arra, hogy az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy odaköltözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

Mindezt az amerikai külügyminisztérium egy névtelenséget kérő tisztségviselője fedte fel, a Reuters brit hírügynökségnek bepillantást engedve egy dokumentumba.

„Megértem, hogy önök nyilvánosan üdvözlik a hírt, de azt kérem, hogy legyenek tartózkodók hivatalos válaszukban” – áll a december 6-i keltezésű iratban. A kérés indoklásaként az szerepel, hogy mind a Közel-Keleten, mind másutt ellenállás várható a döntéssel szemben.

„Jelenleg is mérlegeljük, hogy milyen hatású lesz a bejelentés a külföldön lévő amerikaiakra és amerikai létesítményekre nézve” – áll az iratban. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Izraeli lapértesülés szerint Magyarország is átköltözteti nagykövetségét Jeruzsálembe.

Az első intifáda egy palesztin felkelés volt az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában és Gázában, amely 1987 decemberétől 1993 szeptemberéig tartott. 2015-ben kezdődött a „kések intifádája”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.