Egyetlen ügyvédnő állította meg a Roszatomot Dél-Afrikában

Titokban tárgyalt Zuma elnök a 70 milliárd dolláros atompaktumról, a civil kontroll azonban közbeszólt.

MN
2017. 12. 28. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi oligarchák befolyásával, titokban kötött volna a dél-afrikai kormány egy hetvenmilliárd dolláros atomenergia-egyezményt az orosz Roszatommal, pontosan akkor, amikor mi, magyarok is erre az útra léptünk. Csakhogy Dél-Afrikában emiatt hatalmas botrány robbant ki, és a titkos előszerződéseket érvénytelenítették.

A szerteágazó korrupciós ügyet Thuli Madonsela ügyvéd és „public protector”, a civil kontroll egyetlen alkotmányosan elismert képviselője tárta fel.

Fellépésének hatására a dél-afrikai kormány és a megállapodásban érdekelt mamutcégek is meghátráltak

– írja az Index a Business Week nemrég megjelent elemzésére hivatkozva.

A meghiúsult atompaktum a Dél-Afrikában igen közismert oligarchakörhöz, az indiai Gupta családhoz kapcsolódik, amelynek az ügyeit jól ismerik a helyiek. A Gupta-kör minden területen befolyással bír. A família már a kilencvenes évek közepétől vagyonosnak számított, mesebeli meggazdagodása azonban Jacob Zuma államfő 2009-es beiktatása után kezdődött. Ez nem kis részben annak következménye, hogy már korábban szoros bizalmi kapcsolatot alakítottak ki vele, például egyik cégükben igazgatóvá tették meg Zuma fiát.

A Gupta családhoz később jól becsatornázott vagyonok ömlöttek a dél-afrikai áramellátás kilencvenöt százalékáért felelős energiacégtől, az Eskomtól, majd egy állami bank segítségével egy helyi uránbányát is vásárolt. Bár Dél-Afrika top tízes uránnagyhatalom, csak egyetlen, öregedő atomerőmű működik az országban, ami nem jelzett keresletet a közeljövőre nézve. Csakhogy az elnök bejelentette: az Eskom hetvenmilliárd dollár értékben hat vagy akár nyolc atomerőművet is építene Dél-Afrikában, noha az ország gazdag szénben és megújuló energiaforrásokban is.

Jacob Zuma és Vlagyimir Putyin orosz államfő ezután többször is találkoztak, és 2014-ben, éppen amikor Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a paksi bővítéséről egyeztettek, aláírtak egy titkos megállapodást, amely szerint Dél-Afrika a Roszatommal kezd bele a hetvenmilliárdos atomprogramba.

A pénzügyminiszter, Nhlanhla Nene azonban tiltakozott, nem látta elegendőnek a forrásokat a projekthez, ezért a szerződések megkötése körül hirtelen repülnie kellett, és egy lojálisabb tárcavezető követte.

Nyilván az indoklás nem az akadékoskodás volt, de éppen eddigre elkezdtek a Zuma–Gupta-kapcsolatot vizsgálók jelentései kiszivárogni, súlyos levelezések, szabad szemmel látható visszaélések körvonalazódtak, az is jól látszott, hogy maguk Guptáék kasztingoltak az új pénzügyminiszter személyére. Magyarán a család hasznot húzott volna az uránbányából és az új tárcavezető kinevezéséből is.

A felsorolt helyzetek és gazdasági trükkök mindegyike ismerős lehet a magyar olvasók számára, az Index pedig előzékenyen össze is gyűjtötte a hasonlóságokat

Guptáék nemigen nyilatkoznak, ha valamelyikük megszólal, akkor arról beszél, hogy jelentőségüket eltúlozza a média.

A kérdés az, hogy meg lehet-e állítani Jacob Zuma és a Gupta család szervezkedését. Thuli Madonsela erre a Roszatom-szerződés esetében képes volt, erőforrásai azonban végesek, és az atomügy után több halálos fenyegetést kapott.

A botrányokba sokan belebuktak, de az elnök és a Gupta család még tartja magát. Dél-Afrikát pedig folyamatosan egyre lejjebb rangsorolják a hitelminősítők, nem javul a közbiztonság sem, a hatalmas kerítések, a kimagasló gyilkossági statisztikák egyelőre megmaradtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.