Elutasítja a szíriai ellenzék a részvételt az orosz békekonferencián

Az ellenzékiek szerint Oroszország egy lépéssel sem járult hozzá a szíriaiak szenvedésének enyhítéséhez.

MTI
2017. 12. 26. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy negyven szíriai ellenzéki csoport közös közleményben utasította el hétfőn részvételét a január 29–30-ára kiírt, az oroszországi Szocsiba szervezett, Szíriai Nemzeti Párbeszéd Kongresszusa nevű orosz kezdeményezésű békekonferencián. Oroszország egy lépéssel sem járult hozzá a szíriaiak szenvedésének enyhítéséhez, és nem gyakorolt semmilyen nyomást a rezsimre annak érdekében, hogy valamilyen megoldás irányába előrelépés történjen – fogalmaztak a közleményben. Oroszországot agresszornak nevezték, amely háborús bűncselekményeket követett el a szíriaiak ellen. Haderejével a rezsim mellé állt, politikai védelemben részesítette, és hét éven át akadályozta, hogy az ENSZ elítélje Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét – hangsúlyozták.

Megfigyelők szerint Moszkva az utóbbi évben kezébe vette a szíriai konfliktus rendezését, hogy – kritikusok szerint – saját szájíze szerint alakítsa ki a háború utáni Szíriát. Az Aszadot támogató Oroszország az ugyancsak Damaszkusszal szövetséges Iránnal és a korábban Aszad távozását követelő Törökországgal a kazahsztáni Asztanában több béketárgyalást is levezényelt. Több forduló után Moszkva bejelentette a Szocsiban esedékes Szíriai Nemzeti Párbeszéd Kongresszusának elnevezett, egy új alkotmány felvázolását, s ennek folyamatába a közel-keleti ország összes nemzeti és politikai csoportjának bevonását célul kitűző békekonferenciát. A szíriai konfliktus rendezéséről párhuzamosan két tárgyalási folyamat is zajlik: az egyik Genfben, az ENSZ égisze alatt, a másik Asztanában. Az elnök mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát, az ellenzék részéről más-más csoportok vesznek részt a genfi és asztanai tárgyalásokon. A kazah fővárosban látszólag előrehaladás történt, az ENSZ közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalásoknak azonban több fordulója is zátonyra futott.

A világszervezet égisze alatt zajló genfi tárgyalásokon az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015 decemberében elfogadott 2254-es számú határozatának megfelelően próbálnak előrelépést elérni a szíriai politikai átmenetről. A dokumentum értelmében a polgárháború dúlta közel-keleti államban fél éven belül egységkormányt kellene felállítani, új alaptörvényt kidolgozni, illetve másfél éven belül parlamenti és elnökválasztást tartani az ENSZ felügyelete alatt.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy a szocsi kongresszusra milyen ellenzéki csoportokat hívtak meg, és Moszkva, Ankara és Teherán egyáltalán hol húzza meg a választóvonalat a terroristák és az ellenzéki felkelők besorolása között. Bírálók szerint a szocsi konferenciára az orosz, iráni és török, illetve a damaszkuszi érdekeknek megfelelő ellenzékieket hívják meg, más, Szíriában is jelen lévő csoportokat pedig katonai erővel fognak „meggyőzni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.