Észak-Korea nem akar tárgyalni, Japán rakétarendszert telepít

A phenjani pártlap szerint az Egyesült Államok csak befolyásolni akarja az ENSZ BT határozatait.

MN
2017. 12. 19. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea visszautasította Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ajánlatát, miszerint az Egyesült Államok kész feltétel nélkül párbeszédet kezdeni a kommunista diktatúrával. Tillerson a múlt héten jelentette ki, hogy Washington kész „előfeltételek nélkül” tárgyalásokat kezdeni, de később úgy fogalmazott, hogy Phenjannak előbb fel kellene hagynia „fenyegető viselkedésével”.

Az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun kedden azt írta: semmi nem változott, Észak-Korea továbbra is fejleszti nukleáris fegyvereit. A pártlap szerint Washington „párbeszéd-offenzívájával” Phenjanra akarja hárítani a felelősséget a Koreai-félszigeten kialakult feszültségért. „Úgy tűnik, az Egyesült Államok ezzel akarja befolyásolni az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb határozatait, ha nem fogadjuk el a párbeszédet atomfegyvereink leszereléséről, s még tengeri blokád is szóba jöhet” – írja a Rodong Szinmun.

Közben a japán kormány kedden jóváhagyta az Aegis Ashore nevű amerikai rakétavédelmi rendszer földi egységeinek telepítését. Japán az egyre nagyobb észak-koreai fenyegetésre válaszul döntött az újabb rendszer telepítése mellett. Tokió szerint az észak-koreai fenyegetés új szakaszba lépett, s minden eddiginél nagyobb és közvetlenebb veszélyt jelent.

Az Aegis Ashore egységeit az ország két részébe telepítik, így a rendszer a szigetek egész területét képes lesz lefedni. Japán jelenleg Patriot légvédelmi és rakétaelhárító rakétákkal rendelkezik, és az Aegis rendszer hajóról indítható rakétáiból is vásárolt már az Egyesült Államoktól. A védelmi tárca szerint viszont a hajóknak néha vissza kell térniük bázisaikra, s ezért csak a szárazföldre telepített Aegis Ashore rendszerrel lesz teljes, „napi 24 órás” a szigetország rakétavédelme.

A rendszer kiépítése várhatóan még évekig tart majd, mert még a szerződést sem írták alá. Az Aegis Ashore telepítése akár 200 milliárd jent (körülbelül 470 milliárd forint) is felemészthet. Japán a következő költségvetési évben csaknem 5,2 billió jent (12,2 billió forint) tervez védelmi kiadásokra fordítani. A védelmi miniszter a közelmúltban arról is beszélt, hogy Tokió 900 kilométeres hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek vásárlását is tervezi az Egyesült Államoktól.

Phenjan az elmúlt hónapokban két ballisztikus rakétát is átlőtt Japán fölött, s azt ígérte, kész „elsüllyeszteni” az országot. Észak-Korea legutóbb szeptemberben hajtott végre kísérleti atomrobbantást. Phenjan állítása szerint képes elérni rakétáival az Egyesült Államokat, és azt is bejelentették, hogy ezzel beteljesült az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.