Hat törzsre oszlanak az európaiak, ha az EU-ról kérdezik őket

Itt az ideje elfelejteni az „EU-párti” és „EU-ellenes” fogalmakat. Szavazzon, ha magára ismert!

MN
2017. 12. 03. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt az ideje elfelejteni az „EU-párti” és „EU-ellenes” fogalmakat, a helyzet ugyanis ennél bonyolultabb – írja Chatham House brit külügyi agytröszt. Az intézet friss tanulmányában, egy nagymintás, tíz országban (köztük Magyarországon is) elvégzett felmérés alapján hat „politikai törzsre” osztották az európaiakat.

A poliotika spektrum két szélén az „EU-elutasítók” 14 százalékos és a „föderalisták” – vagyis az Európai Egyesült Államok híveinek – 8 százalékos csoportja áll. A két szélsőséges politikai álláspont tehát bőven kisebbségben van, mégis ők a leghangosabbak, jellemzően az ő hangjuk uralja a politikai szférát.

Az európaiak többsége tehát valahol a két szélső álláspont közt helyezkedik el. A legnagyobb „törzs” a „habozó” vagy „hezitáló európaiaké”, a megkérdezettek 36 százalékát teszik ki. Ők alapvetően büszkék az EU-ra, de aggódnak az olyan ügyek miatt, mint például a bevándorlás, és inkább a nemzeti szuverenitáshoz ragaszkodnak, ha az ellentétbe kerül a további integrációval.

A második legnagyobb, 23 százalékos csoport az „elégedett európaiak” nevet kapta. Ők általában optimista Európa-pártiak, de ha a további integráció kérdése merül fel, hajlamosak a status quo mellett letenni a voksukat, vagyis nem szeretnének komolyabb változásokat.

Szintén nem a mélyebb integráció hívei a „megszorítások ellen lázadók”, akik lazább, demokratikusabb EU-t szeretnének, visszaadnának jogköröket a tagországoknak. Ugyanakkor, ha a terhek megosztásáról van szó, ennek a 9 százalékos csoportnak a tagjai úgy vélik, minden országnak ki kell vennie a részét a menekültek elosztásában. Szintén 9 százalékra rúg a „frusztrált Európa-pártiak” csoportja, akik mélyebb integrációt szeretnének a progresszív elvek mentén.

„A politikai vezetők számára a legnagyobb kihívás, hogy eljussanak a legnagyobb törzshöz, melyet mi hezitáló európaiaknak hívunk. Ez a legnagyobb törzs, és kulcsfontosságú ingadozó csoport a jövő szempontjából” – mondta a Politicónak Thomas Raines, a tanulmány társszerzője. Szerinte sokan ebből a csoportból ösztönösen támogatják az EU-t, de komoly aggodalmaik is vannak, illetve egyszerűen eltávolodtak a politikától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.