Így akar békét az Egyesült Államok Izrael és a palesztinok között

Donald Trump kormánya béketerven dolgozik, mondta az USA ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsban.

MTI
2017. 12. 08. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok továbbra is hiteles közvetítő Izrael és a palesztinok között – jelentette ki pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet.

„Az Egyesült Államoknak továbbra is van hitele mindkét féllel szemben – állította a nagykövet. Sem az ENSZ, sem bármely országcsoport Izraeltől soha nem fog olyan megállapodást kicsikarni, amely nem veszi figyelembe Izrael biztonságát” – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését Nagy-Britannia, Franciaország, Svédország, Bolívia, Uruguay, Olaszország, Szenegál és Egyiptom kérésére hívták össze azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és elrendelte az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból.

Nikki Haley hozzátette, hogy az Egyesült Államok minden korábbinál elkötelezettebb a béke iránt. „Úgy hisszük, közelebb lehetünk ehhez a célhoz, mint bármikor.”

A Trump-kormányzat új béketerven dolgozik – közölte Haley, de erről nem árult el részleteket.

Az ENSZ-nagykövet felszólított minden országot, hogy – mint fogalmazott – „a következő napokban mérsékelje a kijelentéseket és a cselekedeteket”. Leszögezte: bárki, aki Trump bejelentését erőszak ürügyéül használja fel, csak azt bizonyítja, hogy „alkalmatlan partner a békéhez”.

Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja, Nikolai Mladenov nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az izraeli–palesztin béke előmozdításának érdekében, és figyelmeztetett, hogy a konfliktust nem lehet megoldani, ha belefullad a közel-keleti vallási radikalizmus örvényébe.

Mladenov megismételte António Guterres főtitkár kijelentését, aki szerint az izraeli–palesztin konfliktust közvetlen tárgyalások útján kell megoldani. Nincs B terv a kétállami megoldáshoz – szögezte le.

Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Svédország és Németország nagykövete a Biztonsági Tanács ülése után tett közös nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Donald Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos döntése nem felel meg az ENSZ BT határozatainak és nem segíti elő a térség békéjét. A nagykövetek felszólítottak „valamennyi felet és térségbeli szereplőt, hogy dolgozzanak együtt a nyugalom megőrzésén”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.