Japán nagy hatótávolságú robotrepülőgép gyártására készül

A fejlesztés sok éve húzódik; az esetleges megelőző csapást a japánok önvédelemként fogják fel.

MN
2017. 12. 28. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szárazföldi célpontok elleni csapások mérésére alkalmas, nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket gyártó üzem létesítését fontolgatja a japán kormány a térség helyzetének bizonytalansága miatt – írta csütörtökön a Szankei Sinbun című japán napilap kormányilletékesekre hivatkozva. A lap szerint az első prototípus várhatóan 2022-ig készül el. A jövő évi költségvetésben Japán pénzt különít el, hogy 900 kilométer hatótávolságú robotrepülőgépet vásároljon az Egyesült Államoktól, valamint 500 kilométer hatótávolságúakat Norvégiától. A kormányzó Liberális Demokrata Párt szerint a vásárlások mellett haladéktalanul meg kell kezdeni a saját gyártást is.

A japán önvédelmi erőknek jelenleg 170 kilométer hatótávolságú levegő-víz robotrepülőgépeik vannak. A nagyobb hatótávolságú rakéták kifejlesztéséhez megvannak a műszaki feltételek, de a nagy hatótávolságú támadófegyverek tartását tiltja az ország alkotmánya. Ennek megfelelően Japánnak jelenleg nincs olyan fegyverzete, amellyel képes lenne csapást mérni más ország területén lévő szárazföldi célpontra. Onodera Icunori védelmi miniszter kiemelte, hogy az esetleges megelőző csapást önvédelemként fogják fel.

Az elképzelést nem fogadták egyforma lelkesedéssel az országban, a Japán Kommunista Párt nevében Kokuta Keidzsi nyilatkozta, hogy a fejlesztési terveknek nem lehet látni a végüket, sem azt, hogy valóban célravezetők lennének. Kato Akira, a J. F. Oberlin Egyetem nemzetközi politikatudományi professzora szerint sem egyértelmű, hogy sikeres védelmet garantálnának a nagy hatótávolságú robotrepülőgépek.

A japán kormány ugyanakkor már elfogadta a 2018. április 1-jén kezdődő költségvetési év tervezetét, amelyben a védelmi kiadásokat 1,5 százalékkal, 5190 milliárd jenre (csaknem 12 ezer milliárd forint) növelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.