Jeruzsálem státusáról tart rendkívüli ülést az ENSZ közgyűlése csütörtökön

Felszólíthatja a nemzetközi közösség Trumpot a Jeruzsálem státusáról szóló döntése visszavonására.

MN
2017. 12. 19. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ 193 tagállamot számláló közgyűlése csütörtökön, hogy szavazzon arról a határozattervezetről, amely felszólítja Donald Trump amerikai elnököt a Jeruzsálem státusára vonatkozó döntésének visszavonására – tudósít az MTI.

A rendkívüli ülés összehívására azután került sor, hogy az Egyesült Államok hétfőn megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státusára vonatkozó egyoldalú döntéseket. A megvétózott határozattervezet azt követelte volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státusára vonatkozó döntését, mellyel elismerte a várost Izrael fővárosának.

Trump december 6-ai döntése nyomán mindennaposak a tüntetések a palesztin területeken, és nemcsak az Egyesült Államokkal szemben ellenséges országok, de Washington számos szövetségese is elítélte az amerikai elnök határozatát.

A dokumentumot a tanács tizenöt tagja közül tizennégy támogatta.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-küldött közölte: reméli, hogy a közgyűlés elé terjesztett határozattervezet „elsöprő támogatottságot” fog élvezni. Az ENSZ-közgyűlés döntése jogilag nem kötelező, de komoly politikai súlya van.

Egy 1950-ben elfogadott határozat értelmében össze lehet hívni az ENSZ közgyűlésének rendkívüli ülését, hogy javaslatokat tegyenek tagországoknak kollektív fellépés céljából, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa ebben kudarcot vallott. 

A világszervezet fennállása óta az ENSZ-közgyűlés mindössze tíz rendkívüli ülését hívták össze, legutóbb 2009-ben Kelet-Jeruzsálem és a palesztin területek ügyében. A csütörtöki ülés ennek a lassan nyolc évvel ezelőtti gyűlésnek a folytatása lesz – jegyezte meg a Reuters hírügynökség. 

Szakértők, sőt ENSZ-diplomaták szerint is nyilvánvaló volt, hogy az Egyesült Államok élni fog vétójogával a BT-ben, az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a határozat arab és muszlim támogatóinak a célja inkább az volt, hogy megmutassák: Trump döntését globális szinten ellenzik.

Az amerikai ENSZ-nagykövet sértésnek minősítette a határozattervezetet, amit szerinte Washington nem fog elfelejteni. Nikki Haley szerint az ENSZ rákényszerítette az Egyesült Államokat a vétóra, mindössze azért, mert élt döntési jogával arról, hogy hova helyezi nagykövetségét.

Jeruzsálem sorsa a palesztin–izraeli konfliktus jelenleg legkényesebb pontja. Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a szent városra, amit a nemzetközi közösség nem ismer el. A palesztinok a keleti, Izrael által megszállt, majd annektált részét tennék meg leendő államuk fővárosának. A zsidó állam az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jeruzsálem arabok lakta részét.

May megerősítette: London ellenzi Jeruzsálem elismerését

Theresa May brit miniszterelnök kedden személyesen is megerősítette Donald Trump amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, hogy London ellenzi Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként.

A Downing Street esti tájékoztatása szerint May és Trump a telefonban megvitatta a Jeruzsálem ügyében kettőjük által elfoglalt eltérő álláspontokat, és egyetértett annak fontosságában, hogy az Egyesült Államok álljon elő új megbékélési javaslatokkal.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője alig burkolt utalást tett arra is, hogy May óvta Trumpot a további egyoldalú kezdeményezésektől ebben az ügyben, mondván: a beszélgetés során a brit kormányfő hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az amerikai rendezési erőfeszítéseknek el kell nyerniük a nemzetközi közösség támogatását is.

London már Trump december elején bejelentett döntése után közvetlenül a két szoros szövetséges kapcsolatában szokatlanul erőteljes nyilatkozatban adott hangot annak a véleményének, hogy a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. (MTI)

A jordán király és a pápa is veszélyesnek tartja Trump döntését

Ferenc pápa kedden fogadta II. Abdalláh jordániai királyt. A találkozón a katolikus egyházfő és a hasemita királyság uralkodója egyetértett abban, Donald Trump amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, veszélyes a közel-keleti békefolyamatra nézve.

Mintegy húszperces magánbeszélgetésük során a Vatikán közlése szerint szót ejtettek „a béke és stabilitás elősegítéséről a Közel-Keleten, különös tekintettel a jeruzsálemi kérdésre, illetve a hasemita uralkodónak a kegyhelyekkel kapcsolatos védnöki szerepére”. A jordániai uralkodóház ugyanis az egyik legfontosabb muszlim szentély, a Mecsetek tere védnöke az Izrael által 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben.

Trump december 6-án jelentette be döntését, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti át. Ferenc pápa akkor a város jogállása status quójának tiszteletben tartására szólított fel, mondván, hogy az újabb feszültségek a Közel-Keleten tovább szíthatják a világ konfliktusait. Jordánia jogilag semmisként utasította el az amerikai elnök döntését, mert szerinte csak bebetonozza Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.