Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Karácsonyi vásár miatt mentek ölre a román politikusok

Mélyül a miniszterelnök és a kormánypárt vezetősége közötti szakadék, erre világít rá a fővárosi vásár körüli botrány is.

2017. 12. 03. 18:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan megosztja a hatalmon lévő román szociáldemokrata pártot (PSD) a Bukarest szívébe tervezett karácsonyi vásár megrendezésének ötlete, amely az elmúlt hetekben kiújult kormányellenes megmozdulásokat igyekezett ellehetetleníteni. A végül meghiúsított kezdeményezés újabb éket vert a kormányzó alakulat vezetősége és Mihai Tudose miniszterelnök közé.

A román főváros főpolgármesteri hivatala a múlt hét közepén jelentette be, hogy karácsonyi vásárt szervez a kormány épülete előtti Győzelem téren, ahol a balliberális koalíció elleni tüntetések szoktak zajlani. A bejelentést követően a tiltakozó megmozdulások szervezői hevesen bírálták Gabriela Firea szociáldemokrata főpolgármester döntését. A tüntetések szervezői a Korrupció öl! elnevezésű közösségi oldalon fejezték ki tiltakozásukat a kezdeményezés ellen; szerintük a vásár révén akarja megakadályozni a hivatal, hogy a tüntetők a kormány előtt fejezzék ki elégedetlenségüket.

A helyzet szombaton pattanásig feszültté vált, amikor a csendőrség nekilátott körbekeríteni a teret, majd megjelentek a szervezők is, hogy felépítsenek egy színpadot. Ekkor dulakodás robbant ki a néhány tucatnyi tüntető és a helyszínre kivezényelt karhatalmi alakulatok között. Három tiltakozót a csendőrség előállított, és rendbontásért összesen mintegy félmillió forintnak megfelelő bírsággal sújtották őket, miután egyikük megütött egy 71 éves járókelőt, aki nem osztotta a demonstrálók nézeteit. Nem sokkal később a néhány száz fősre duzzadt tömeg nekiesett és szétszedte a karácsonyi vásár betlehemes színpadi állványzatát és a kordonokat.

A főpolgármesteri hivatal közleményben jelentette be, hogy más helyszínre költözteti a heves tiltakozást kiváltó vásárt. „Meg kell állapítanom, hogy a mai nap egy olyan időszak kezdete, amikor egyesek lábbal tiporják Románia alkotmányát és törvényeit, miközben az állami intézmények nem avatkoznak közbe. Ez az anarchia kezdete” – szögezte le kommünikéjében Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere. Miközben a tüntetők nekiláttak aláírást gyűjteni a főpolgármester leváltását célzó népszavazás megszervezése érdekében, a szociáldemokrata elöljáró közölte, büntetőfeljelentést tesz a városháza javainak megrongálása miatt.

A kormányzó PSD befolyásos politikusa, az alakulat bukaresti szervezetének elnöke egyúttal éles kirohanást intézett a csendőrség ellen, amiért nem akadályozta meg a törvénytelen térfoglalást. Bár a vádaskodást a csendőrség elutasította, mondván, a karhatalom nem késlekedett a közbelépéssel és szabályszerűen járt el, Carmen Dan belügyminiszter belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a tárca alárendeltségébe tartozó intézmények szakszerűen jártak-e el a konfliktus során.

Egyébként a karácsonyi vásár a kormánypárton belül is nézeteltéréseket szült. A főpolgármester az állami intézmények vezetőit is bírálta, amiért nem emeltek szót a „veszélyes precedenst teremtő törvénytelen megmozdulás ellen”. Firea párttársának, Mihai Tudose kormányfőnek a „korrektségét és kollegialitását” is kétségbe vonta, amiért az nyilvánosan bírálta őt a karácsonyi vásáros kezdeményezéséért. A miniszterelnök korábban kijelentette: nem tartja helyénvalónak a kormány épülete előtt megszervezni a vásárt, ugyanis a teret egyrészt nem lehet az autóforgalom leállítása nélkül gyalogosan megközelíteni, másrészt a tüntetők és az ellenzék számára azt az üzenetet hordozza magában, hogy megakadályoznák a demonstrációkat.

A bukaresti sajtóba kiszivárgott feljegyzések szerint a PSD-n belül odáig fajult a vita, hogy Firea megvádolta Tudosét, miszerint nem a kormánypárt érdekeit, hanem saját előmenetelét tartja szem előtt. Mindez nem jó ómen a kormányfő számára, az egykori televíziós műsorvezetőből politikussá avanzsált Firea ugyanis Liviu Dragnea PSD-elnök bizalmasának számít, aki nagy eséllyel a PSD államfőjelöltje lehet a 2019-es megméretésen. Nem mellékesen a főpolgármesternek jelentős szerepe volt abban, hogy a szociáldemokraták idén júliusban megbuktatták saját, Sorin Grindeanu vezette kormányukat. Firea akkoriban szemére vetette Grindeanunak, hogy nem támogatja a Bukarest fejlesztését célzó terveket, és a „kormánypárton kívüli erők” támogatását keresi, ami a főpolgármester olvasatában a titkosszolgálatokat jelentette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.