Kiengedték a börtönből a kormánykritikus török lap munkatársát

Emre Iper, aki kilenc hónapja volt rács mögött, szabadlábon védekezhet.

MTI
2017. 12. 29. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cumhuriyet a birtokába jutott bírósági határozatot ismertetve közölte: Emre Iper szabadlábon védekezhet. A lap hozzátette, hogy Iper azon számos gyanúsított egyike, akit a hatóságok tévesen azzal vádolnak, hogy szándékosan letöltötték a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül Ankara szerint a tavalyi hatalomátvételi kísérletet megszervezték. A török hatóságok a ByLock felhasználóit általánosítva azzal vádolják, hogy a puccskísérletért felelőssé tett, száműzetésben élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok hálózatának tagjai.

A török hatóságok legújabb értesülései szerint azonban számos internetezőt a tudtuk nélkül irányítottak át az interneten a ByLock letöltésére, miközben más programokat akartak telepíteni.

Ahmet Arslan hírközlési miniszter pénteken Ankarában megerősítette, hogy 11 480 felhasználó érintett, ezért számos gyanúsított ügyét felül kell vizsgálni. A DHA török hírügynökség szerint csak Isztambulban 200 gyanúsítottat engedtek el a vizsgálati fogságból. Számos, terrorizmussal vádolt személy esetében az ügyészség a ByLock alkalmazás állítólagos letöltését hozza fel bizonyítékként arra, hogy az illető a Gülen-hálózat tagja.

Emre Iper kilenc hónapja volt börtönben. A lap terrorizmussal vádolt 17 vezetőjének és munkatársainak pere július 24-én kezdődött, a legtöbb vádlott esetében a bíróság már korábban úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet az eljárás időtartama alatt, de a napilap három munkatársa, a tizennégy hónapja raboskodó Murat Sabuncu főszerkesztő, Akin Atalay, a lap igazgatótanácsának elnöke és Ahmet Sik oknyomozó újságíró továbbra is rácsok mögött van.

A tavalyi hatalomátvételi kísérlet óta több mint 50 ezer embert börtönöztek be Törökországban, köztük legalább százötven újságírót. A tisztogatások keretében mintegy 150 ezer embert bocsátottak el a állásából. A folyamat miatt a jogvédők rendszeresen aggodalmuknak adnak hangot, az európai országok vezetői pedig kemény kritikával illetik Ankarát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.