Korea: átmeneti békét hozhat a téli olimpia észak és dél között

Rendkívüli külügyminiszteri találkozó lesz Vancouverben a válság rendezésében érdekelt országoknak.

MTI
2017. 12. 20. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kék Ház illetékese egy nappal azt követően erősítette meg ezt a lehetőséget, hogy Mun Dzse In államfő az NBC amerikai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy javasolja a hadgyakorlat elhalasztását. A Kék Ház szerint az NBC félreértette Munt, amikor a gyakorlat lerövidítéséről tudósított; valójában halasztásról lehet szó.

„A halasztás csak az olimpiai játékok idejére vonatkozik, beleértve a paralimpiai játékokat is” – magyarázta az illetékes. A phjoncshangi olimpiát február 9. és 25. között tartják. A paralimpiai játékok pedig március 9-én kezdődnek és 18-ig tartanak majd.

Az elnök javaslatát több bírálat érte, mert a gyakorlat elhalasztása „rossz üzenetet” küldhet Phenjannak, és gyengítheti a dél-koreai–amerikai szövetséget.

A Kék Ház szerint viszont csak így szavatolható az olimpiai játékok biztonsága, és a lépés a két ország közötti feszültség tartós enyhüléséhez is vezethet.

Rendkívüli külügyminiszteri találkozóra invitálta Vancouverbe kedden Ottawában az észak-koreai válság rendezésében érdekelt országokat Rex Tillerson amerikai és Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter. A tanácskozást január 16-án tartják.

„A diplomáciai megoldás szükséges és lehetséges” – húzta alá a kanadai diplomácia vezetője. Tillerson szerint a találkozó üzenete az lesz, hogy a nemzetközi közösség nem tűri el, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkező nukleáris hatalommá váljon.

 „Egy a célunk: a Koreai-félsziget teljes, végleges és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítése” – hangoztatta az amerikai külügyminiszter, kiemelve, hogy

a Phenjanra gyakorolt nyomás mindaddig nem fog enyhülni, míg Észak-Korea le nem tesz nukleáris fegyverkezési törekvéseiről.

Észak-Korea eddig hat kísérleti atomrobbanást hajtott végre. A legutóbbit és eddig a legerősebbet szeptemberben. Az ősz folyamán pedig többször lőtt fel ballisztikus rakétát, s saját állítása szerint már képes csapást mérni az Egyesült Államok területére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nukleáris fegyverkezés miatt szankciók sorozatával sújtotta Észak-Koreát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.