Lángszóró a tizenegyespontnál: 55 éve fagyott be Nagy-Britannia

Angliában harminc centiméternyi hó esett az előző napokban, de ez mind semmi.

B. Kovács Gergely
2017. 12. 11. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajlamosak vagyunk Angliát az egysíkú időjárás hazájaként számontartani, holott ez tévedés. Amellett, hogy a nyár folyamán előfordul egy-egy rendkívül forró, kánikulai nap is, a téli hideg, a hóesés sem szokatlan. Annak kapcsán, hogy Nagy-Britanniát a napokban országszerte helyenként 30 centiméteres hóesés bénítja meg, érdemes felidéznünk a szigetország legkeményebb telét, amikor 1962 és 1963 fordulóján három hónapon át maradt fagypont alatt a hőmérséklet.

Az időjárás 1962 decemberében kezdett el megváltozni. Anglia nagy részét négy nappal később 30 centiméter vastag hó fedte, és az idő a későbbiekben sem akart enyhülni. A felsővezetékek közül rengeteget leszaggatott a ráfagyott hó és jég. Hirtelen 30 százalékkal emelkedett az alapvető élelmiszerek ára, több helyen is elfagytak a vízvezetékek, megbénult az ország közúti és vasúti közlekedése. A december végén lehulló rengeteg hó márciusig nem olvadt el.

Nagy-Britannia középső területein 1963 januárja volt minden idők leghidegebb hónapja, igaz, az ország egyes részein korábban és később is mértek már hidegebbet. Az év első hónapjának átlaghőmérséklete mínusz 2,1 Celsius-fok lett. Dunkerque-nél hat kilométer hosszan fagyott be a tenger, és félő volt, hogy a csatorna legkeskenyebb szakasza is jég alá kerül.

Februárban maradt a fagypont alatti hőmérséklet, és további hóesés nehezítette a helyiek életét. A londoniak a befagyott St. James’s Park jegén korcsolyáztak vagy épp a Temzén bringáztak. Ha éppen nem raliversenyt rendeztek rajta, merthogy az is előfordult. A korabeli fényképek örökítettek meg sítalpakon közlekedő londoni tejesembert, a tetejéig behavazott autót, az utakat takarító katonákat, a hó fogságában rekedteket mentő helikoptert. Az autó után kötött síelők látványa megszokottá vált London belvárosában.

Nem is Angliáról beszélnénk, ha a kemény tél nem a futballban okozta volna a legnagyobb károkat. Ahogyan az angol FourFourTwo magazin Paul Simpson által jegyzett, 2013-as cikkéből kiderül, a labdarúgás világa nem készült fel erre a helyzetre. Csak pár stadionban, például a liverpooli Goodison Parkban volt talajfűtés, és a labdarúgó-szövetség felszólította a villanyvilágítást alkalmazó klubokat, hogy meccseiket játsszák nappal, így az esetleges áramkimaradás nem okoz majd fennakadást.

Végül hatvanhat napba tellett, mire az FA-kupa harmadik köre lement az 1962–63-as idényben. A kilátástalan helyzetet jól jellemezte a Sheffield United Bolton elleni, eredetileg 1963. január 5-re tervezett meccsének programfüzetébe beütött pecsét: „Az időjárási viszonyok miatt a mérkőzést 1963. február 20-án rendezik, kezdés: 19.15. (Egy órával a kezdés előtt még így gondoltuk!) Végre! 1963. március 6., kezdés: 19.15.”

Ez a „Végre!” jelzi a kupatörténet legtöbb halasztásának végét. A harmadik körben összesen 261-szer halasztották el a meccsek kezdetét (csak a Lincoln City–Coventry mérkőzést 15 esetben, mivel az óriási hókupacok, a fagyos szél, a köd, a három hónapon át kitartó jég és a mínusz 20,6 Celsius-fok alá süllyedő hőmérséklet mellett futballról szó sem lehetett). A forduló, amely január 5-én vette kezdetét három lejátszott mérkőzéssel, március 11-én ért véget a Middlesbrough és a Blackburn Rovers 3-1-re végződő meccsével.

A kétségbeesett klubok mindent megtettek, hogy mentsék a helyzetet. A Norwich City bevetett hókotrót, hőlégfúvót, jégoldót, majd végül lángszórót is, de semmire nem ment a próbálkozásaival, mert a megolvadó jég azonnal visszafagyott. Wrexham nyolcvan tonna homokkal szórta le pályáját, aminek meg is lett a jutalma, a nagy nehezen lejátszott meccsen 3:0-ra kikapott a Liverpooltól. A Leicester City próbálkozásait Gordon Bank leírásából ismerjük: „A pályamester még azzal is rásegített, hogy olajoshordókat rakott a gyepre, ezekben koksz égett. Ezáltal megugrott a hőmérséklet, és nem fagyott a pályán. Péntek éjjel őrszem ült mellette, hogy ne történjék semmi váratlan. A hordók délelőtt tizenegyig maradtak a gyepen. Délben érkezett a játékvezető, ellenőrizte a pályát, és engedélyezte a játékot.”

Frank McLintock szintén a Leicester City játékosa volt ekkoriban, ő a következőket emelte ki: „Rohadt egy tél volt, túl kellett élni. Nem számított, mennyi szenet pakolunk a kályhába, és milyen mennyiségben döntjük magunkba a forró levest. Hetekig éltünk úgy, hogy nem tudtunk átmelegedni.”

A jégnek a szó szoros értelmében meg kellett törnie, ami végül március 6-án következett be. Ez volt majdnem három teljes hónap után az első olyan nap Nagy-Britanniában, amelyen már sehol nem mértek fagyot.

Angliának ötvenöt év elteltével most lehetősége nyílt egy kicsit nosztalgiázni és belekóstolni a kemény télbe. Úgy sejtjük azonban, a lángszórók és olajoshordók kora végérvényesen lejárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.