Levélben üzent az uniós munkavállalóknak a brit belügyminiszter

Amber Rudd szerint nem emelkednek bürokratikus akadályok a tartózkodási engedély megszerzése elé.

MN
2017. 12. 19. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amber Rudd személyes levelet írt annak a 120 ezer uniós munkavállalónak, aki feliratkozott a belügyi tárca levelezési listájára, de a minisztérium kedden mindegyik külföldi EU-állampolgár számára hozzáférhetővé tette Rudd levelét.

Az MTI összefoglalója szerint a miniszter ebben biztosítja az uniós társállamokból Nagy-Britanniába települteket, hogy az Európai Unióval elért megállapodás a jelenlegiekkel „jórészt” megegyező jogosultságokat biztosít majd számukra, és megőrzi hozzáférésüket a brit egészségügyi szolgálathoz, a jóléti juttatásokhoz és a nyugdíjrendszerhez.

Amber Rudd hangsúlyozza: a jelenleg külföldön tartózkodó családtagok a jövőben is jogosultak lesznek arra, hogy csatlakozzanak a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokhoz. Ezeket a jogosultságokat a brit kormány törvényben rögzíti, így a külföldi uniós polgárok abban a biztos tudatban élhetik életüket, hogy e jogaik nem változnak – áll a miniszteri levélben.

Amber Rudd kifejti, hogy a belügyminisztériumban külön stáb dolgozik a külföldi EU-állampolgárok új, letelepedett státusának megszerzéséhez szükséges digitális rendszer kiépítésén. A rendszert gyorsan és egyszerűen lehet majd használni, nem lesznek bürokratikus akadályok, és a folyamodványokat elbíráló tisztviselők a kérelmezők javát szem előtt tartva járnak majd el – ígéri levelében a brit belügyminiszter.

Rudd szerint az életvitelszerű további tartózkodásra szóló engedély beszerzése nem kerül majd többe, mint a brit útlevél kiváltása a brit állampolgárok számára.

A brit útlevélért jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot) kell fizetni.

A minap a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára is azt ígérte a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak, hogy „pár perc alatt” regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Brandon Lewis a londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó albizottságának múlt heti meghallgatásán kijelentette: a letelepedett státusért folyamodó külföldi EU-állampolgároknak „várhatóan hat-nyolc” kérdésre kell majd válaszolniuk az erre létrehozott online felületen, és két héten belül választ kapnak a brit hatóságoktól.

Lewis szerint a regisztráció a jövő év második felében indul, és sokkal egyszerűbb lesz, mint a jelenlegi rendszer, amelyben egy 85 oldalas folyamodványt kell átolvasni és kitölteni.

Kedden ismertetett levelében Amber Rudd belügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy a külföldi EU-állampolgároknak jelenleg nincs tennivalójuk, a folyamodványokat a kormány várakozása szerint 2018 második felétől lehet majd beadni.

A Nagy-Britanniát hazájuknak választó EU-állampolgárok „a mi családunk, a mi szomszédaink és a mi kollégáink, és szeretnénk, ha maradnának” – fogalmaz levelében a belügyi tárca vezetője.

Nemrégiben Theresa May brit miniszterelnök is levélben fordult a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokhoz, közölve velük: azt szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is maradnának, mert „hazánk szegényebbé válna, ha Önök távoznának”.

A brit belügyminisztérium Amber Rudd levelének keddi ismertetésével egy időben közölte, hogy az uniós munkavállalók a https://eucitizensrights.campaign.gov.uk/ címen feliratkozva juthatnak folyamatos tájékoztatáshoz az őket megillető majdani letelepedett státus kialakításának programjáról.

Theresa May hétfőn beszélt arról, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait törvény rögzíti majd, és e törvénynek brit bíróságok szereznek érvényt. Kiemelte, hogy a pénteki EU-csúcson viszonosságra alapuló megállapodás született a Nagy-Britanniában élő külföldi, illetve az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságairól. A brit kormányfő hozzátette: ezt tekintette elsődleges fontosságú feladatának a brexittárgyalások első szakaszában. Hangsúlyozta azt is, hogy London szándékai szerint azoknak a külföldi EU-munkavállalóknak, akik az átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, már regisztrációs kötelezettségük lenne. Theresa May szerint ez is a majdani új brit bevándorlási rendszer előkészítésének része lesz.

Az Európai Unióban bennmaradó 27 tagállam kormányfői pénteken rábólintottak arra, hogy a brit kilépési tárgyalások a második szakaszba léphessenek. A bejelentés nem okozott meglepetést Brüsszelben, a szakértők egyöntetűen úgy vélték, hogy ezúttal jóvá fogják hagyni a jövőbeli uniós–brit kapcsolatrendszerről, a kereskedelmi viszonyról és az esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások megindítását.

Szerdán egyébként a brit alsóház megszavazta – a brit kormány szándékával ellentétben – azt a módosító indítványt, amelynek értelmében a parlament dönthet az uniós tagság megszűnéséről kötendő majdani megállapodásról. Amíg ez a parlamenti döntés meg nem születik, a brit kormány nem kezdheti meg a kilépési megállapodásban foglaltak végrehajtását. A kabinet csütörtökön közölte, ez nem jelenti azt, hogy nem lesz brexit, majd May elutazott Brüsszelbe, ahol olyan remekül sikerültek az egyeztetései, hogy az esti munkavacsorán állva tapsolták meg a jelenlévők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.