Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Már a sertés- és a baromfihús jelentős részét is importálni kénytelen Románia

A bukaresti hatóságok próbálkozásai ellenére egyre nagyobb mértékben árasztja el a piacot az importélelmiszer.

2017. 12. 18. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti hatóságok belföldi termékek előnyben részesítését célzó próbálkozásai ellenére egyre nagyobb mértékben árasztja el a romániai piacot az importélelmiszer. Bár az ország gabonatermelése és -exportja hosszú évek után ismét kiugróan magas, a végtermékek előállítása terén Románia nagyon rosszul áll, és az élelmiszer-kereskedelmi deficitje immár megközelíti az egymilliárd eurót.

A jelentős mezőgazdasági potenciállal rendelkező Románia évtizedeken keresztül előszeretettel hangoztatta, hogy egész Európát képes ellátni gabonával és élelmiszerrel. Szakértők szerint ezt a hiedelmet elsősorban a kommunista propaganda terjesztette, az akkori, a belföldi termelést jóformán teljes mértékben a kivitelnek alárendelő bukaresti hatóságok pedig mesterségesen felduzzasztották a termésre és az exportra vonatkozó adatokat. És miközben az ország szinte mindent megtermelt, az erőltetett kivitel miatt a kommunizmus évtizedeiben a lakosság jelentős része az alapélelmiszerekhez sem jutott hozzá, sőt sokan éheztek. Mára annyiban változott a helyzet, hogy a folyamatosan emelkedő gabonatermelés ellenére a romániai lakosság egyre többet fogyaszt importból. Az ország mezőgazdasági és élelmiszer-kereskedelmi deficitje az év első nyolc hónapjában megkétszereződött a tavalyi év hasonló időszakához képest, és meghaladta a 820 millió eurót. A jelzett időszakban Románia 3,8 milliárd euró értékben exportált élelmiszer-ipari termékeket (5,1 százalékkal többet, mint 2016 első nyolc hónapjában), eközben az import tizenöt százalékkal, 4,6 milliárd euróra emelkedett. Ekkora értékben eddig még soha nem érkezett külföldi élelmiszer a román piacra. Az exportált termékek mintegy húsz százalékát a búza teszi ki, amiből idén 4,2 millió tonnát értékesítettek külföldön, némileg kevesebbet, mint tavaly. Megjegyzendő, hogy a román agrárium idén rekordbúzatermést, 27 millió tonnát produkált, ugyanakkor a 14,5 millió tonnás kukorica- és 3,1 millió tonnás napraforgótermésével jó eséllyel az élre ugorhat az európai ranglistán.

Annak következtében, hogy a megtermelt agrártermékek többségét nyersanyagként értékesíti, a feldolgozott árut pedig külföldről szerzi be az ország, karácsony közeledtével például az ünnepi asztalra kerülő sertéshús ötven, továbbá a baromfihús harminc százaléka importból származik. De hasonlóképpen külföldi a romániai piacon értékesített liszt, tojás, alma, paradicsom és tej jelentős hányada. A Maszol.ro erdélyi portál beszámolója szerint például a romániai tejfeldolgozó üzemek az országban megtermelt tej mindössze negyedét vásárolják fel, az importált tejnek pedig közel fele Magyarországról érkezik. Tavaly 97,3 millió euró értékben importáltak nyers vagy feldolgozott tejet a romániai cégek, míg a kivitel értéke csak 31,2 millió euró volt. Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Magyarországról érkezett Romániába az importált tej és tejtermék 43 százaléka; magyarországi tejet és tejterméket 42,1 millió euró, lengyel tejet és tejterméket pedig 8,9 millió euró értékben importáltak a román cégek. Szakértők szerint az ország nagy hátránya, hogy elmaradtak az elengedhetetlen beruházások az agráriumban, a termelők pedig nem szövetkeznek, így nem képesek nagyobb mennyiségben biztosítani az árut például az áruházláncoknak.

– A jelentős búzatermés, valamint a romániai pék- és malomiparban eszközölt fejlesztések ellenére ott tartunk, hogy sok esetben még az alapvető cikkeket, sőt a kenyeret is importáljuk, fagyasztva. Ez megengedhetetlen – érzékeltette a helyzetet Emil Dumitru, a PRO Agro termelői szövetkezet elnöke. Magyar Lóránd parlamenti képviselő úgy véli, Romániának csökkentenie kell a gabonaexportot, és növelnie kell az előállított élelmiszer mennyiségét, ugyanakkor az államnak hangsúlyos támogatásban kell részesítenie az állattenyésztést. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mezőgazdasági szakpolitikusa által előterjesztett törvénytervezet értelmében a bukaresti agrártárca évente 360 millió eurót különítene el a költségvetésből annak érdekében, hogy fellendítse az országban a sertéstenyésztést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.