A bukaresti hatóságok belföldi termékek előnyben részesítését célzó próbálkozásai ellenére egyre nagyobb mértékben árasztja el a romániai piacot az importélelmiszer. Bár az ország gabonatermelése és -exportja hosszú évek után ismét kiugróan magas, a végtermékek előállítása terén Románia nagyon rosszul áll, és az élelmiszer-kereskedelmi deficitje immár megközelíti az egymilliárd eurót.
A jelentős mezőgazdasági potenciállal rendelkező Románia évtizedeken keresztül előszeretettel hangoztatta, hogy egész Európát képes ellátni gabonával és élelmiszerrel. Szakértők szerint ezt a hiedelmet elsősorban a kommunista propaganda terjesztette, az akkori, a belföldi termelést jóformán teljes mértékben a kivitelnek alárendelő bukaresti hatóságok pedig mesterségesen felduzzasztották a termésre és az exportra vonatkozó adatokat. És miközben az ország szinte mindent megtermelt, az erőltetett kivitel miatt a kommunizmus évtizedeiben a lakosság jelentős része az alapélelmiszerekhez sem jutott hozzá, sőt sokan éheztek. Mára annyiban változott a helyzet, hogy a folyamatosan emelkedő gabonatermelés ellenére a romániai lakosság egyre többet fogyaszt importból. Az ország mezőgazdasági és élelmiszer-kereskedelmi deficitje az év első nyolc hónapjában megkétszereződött a tavalyi év hasonló időszakához képest, és meghaladta a 820 millió eurót. A jelzett időszakban Románia 3,8 milliárd euró értékben exportált élelmiszer-ipari termékeket (5,1 százalékkal többet, mint 2016 első nyolc hónapjában), eközben az import tizenöt százalékkal, 4,6 milliárd euróra emelkedett. Ekkora értékben eddig még soha nem érkezett külföldi élelmiszer a román piacra. Az exportált termékek mintegy húsz százalékát a búza teszi ki, amiből idén 4,2 millió tonnát értékesítettek külföldön, némileg kevesebbet, mint tavaly. Megjegyzendő, hogy a román agrárium idén rekordbúzatermést, 27 millió tonnát produkált, ugyanakkor a 14,5 millió tonnás kukorica- és 3,1 millió tonnás napraforgótermésével jó eséllyel az élre ugorhat az európai ranglistán.