Megszállónak tartja Oroszországot a Krímben az ENSZ

A világszervezet közgyűlése határozatban ítélte el Oroszországot a Krím félsziget bekebelezése miatt.

MTI
2017. 12. 19. 21:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ közgyűlése határozatot fogadott el kedden, amely Oroszországot megszálló hatalomnak nevezi a Krímben, és kifogásolja az emberi jogok állítólagos megsértését, illetve az Oroszországi Föderáció által bevezetett – illegálisnak tekintett – jogrendet, törvényeket és közigazgatást is a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt félszigeten.

Az Ukrajna által beterjesztett, harminc ország közreműködésével készült szövegtervezetet hetven állam támogatta, köztük az Európai Unió tagjai és az Egyesült Államok is. A határozat elfogadása ellen huszonhat ország szavazott, köztük volt Oroszország is. További hetvenhat, főleg afrikai és latin-amerikai ország tartózkodott a voksoláson.

A dokumentum elítélte „az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Terület és Szevasztopol város Oroszországi Föderáció általi ideiglenes megszállását”, elismervén a kijevi vezetés erőfeszítéseit, hogy véget vessen a megszállásnak.

Jevgenyij Zagajnov, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese „az emberi jogok rosszhiszemű tematizálása ékes példájának” nevezte a határozatot. Mint mondta, a dokumentumot támogató államok mindössze Kijevnek szolgáltatnak alapot a provokációkra és a kalandorságra.

Szerhij Kiszlica ukrán külügyminiszter-helyettes a határozatot ismertetve kiemelte: az utóbbi évben az emberi jogok helyzete csak rosszabbodott a Krím félszigeten. A diplomata az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szeptemberi jelentésére hivatkozva sérelmezte az orosz jogrend bevezetését, különösen a krími tatárok állítólagos elnyomását, a szólás- és vallásszabadság korlátozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.