Nagy-Britanniában egyszerűbb lesz bejegyeztetni a letelepedett státust

Az uniós polgárok egyszerűsített regisztrációja jövőre indul el, mondta a brit belügyi államtitkár.

MTI
2017. 12. 12. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok „pár perc alatt” regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Brandon Lewis a londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó albizottságának keddi meghallgatásán kijelentette: a letelepedett státusért folyamodó külföldi EU-állampolgároknak „várhatóan hat-nyolc” kérdésre kell majd válaszolniuk az erre létrehozott online felületen, és két héten belül választ kapnak a brit hatóságoktól.

Lewis hangsúlyozta, hogy az uniós polgároknak egyelőre nem is kell tenniük semmit, a regisztráció jövőre indul, és sokkal egyszerűbb lesz, mint a jelenlegi rendszer, amelyben egy 85 oldalas folyamodványt kell átolvasni és kitölteni.

A brit belügyi államtitkár szerint a külföldi EU-állampolgárok kérvényeit elbíráló hatóságok abból az alapeseti feltételezésből indulnak majd ki, hogy aki letelepedett státusért folyamodik, az jogosult is a kérvény kedvező elbírálására.

Brandon Lewis a meghallgatáson kijelentette: csak olyan esetekben tudja elképzelni a folyamodvány elutasítását, amikor a kérvényezőről kiderül, hogy bűncselekményekért elítélték, vagy körözés alatt áll, illetve akkor, ha valaki hamisan állítja, hogy külföldi EU-ország állampolgára, vagyis csalárd módon nyújt be tartózkodási kérvényt.

Lewis megerősítette azt is, hogy az állandó nagy-britanniai tartózkodási engedély kérelmezése alapesetben pénzbe kerül majd. Hozzátette, hogy a brit kormány még nem döntött a pontos díjról, de az összeg nem fogja meghaladni a brit útlevelek kiállításáért felszámolt illetéket. A brit útlevélért jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot) kell fizetni.

Nem sokkal a belügyi államtitkár felsőházi meghallgatása előtt Theresa May brit miniszterelnök nyílt levélben fordult a Nagy-Britanniában élő 3,2 millió külföldi EU-állampolgárhoz, közölve velük: azt szeretné, ha a brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is maradnának.

May hangsúlyozta: nagyra értékeli, hogy a külföldi EU-állampolgárok a brit gazdaság, a társadalom és a kultúra, egyáltalán a nagy-britanniai életforma minden szegmensét gazdagítják jelenlétükkel és tevékenységükkel.

„Tudom, hogy hazánk szegényebbé válna, ha Önök távoznának, (ezért) azt szeretném, ha maradnának” – fogalmazott a Downing Street által közzétett nyílt levelében a brit kormányfő.

Theresa May megerősítette, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019. március 29-én már öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában tartózkodnak, jogosultak lesznek a letelepedett státusra.

Hozzátette: akik addig a napig öt évnél kevesebb ideje, de szintén életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodnak, ugyancsak maradhatnak, amíg nagy-britanniai tartózkodási időtartamuk eléri az öt évet, és onnantól ők is jogosultak lesznek állandó tartózkodási engedélyre.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a külföldi EU-állampolgárok jogosultságait Nagy-Britannia törvénybe iktatja, és e jogosultságoknak brit bíróságok szereznek majd érvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.