Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Romániában enyhítenék a korrupció büntethetőségét

Kétszázezer euró alatt nem számítana a hivatali visszaélés, és akár házi őrizetben is letölthető lenne a büntetés.

2017. 12. 27. 18:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában 2018-ban is folytatódnak a balliberális koalíció igazságügyi intézkedéseivel szembeni tiltakozó megmozdulások, miután a tüntetések szervezői szerdán nagyrészt eredménytelen megbeszélést folytattak Mihai Tudose miniszterelnökkel. Az ország nagyvárosaiban több hete ezreket utcára hívó félszáz civil szervezet azután szólította párbeszédre a szociáldemokrata kormányfőt, hogy a parlament elfogadta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló jogszabályokat, továbbá módosítani készül a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárást. Mihai Politeanu, a Romániai Kezdeményezés elnevezésű szervezet képviselője szerint egyáltalán nem volt örvendetes a találkozó, mivel követeléseik közül a kormányfő egyikre sem mondott határozott igent, mindössze „fél szájjal” arra tett ígéretet, hogy az igazságügyi törvények kapcsán kabinetje kikéri a velencei bizottság álláspontját. Ezen túlmenően a civilek a szerintük az igazságszolgáltatás térdre kényszerítésére, a jogállam csorbítására alkalmas jogszabályok hatályon kívül helyezését és az általuk párbeszédképtelennek tartott igazságügy-miniszter menesztését javasolták Tudosénak.

A kormányellenes civileknek egyébként már csak azért sincs okuk felhagyni az utcai demonstrációkkal, mivel a koalíció máris erősen vitatott módosításokat kíván eszközölni a büntető törvénykönyvön. Szociáldemokrata (PSD-) honatyák egy csoportja számos ponton enyhítene a korrupció büntethetőségén, például 200 ezer euróban szabnák meg az értékhatárt, amely alatt a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek. (A büntető törvénykönyv jelenleg nem szab alsó értékhatárt, és kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a hivatali visszaélést.) Idén januárban az akkori balliberális kormány egy minden oldalról bírált sürgősségi rendeletben 13,3 millió forintnak megfelelő összegben szabta volna meg ugyanezt az értékhatárt, ám az akkor kirobbant tüntetések, valamint a nemzetközi kritikák hatására a rendeletet visszavonták. A román baloldal javaslata értelmében a három évnél alacsonyabb büntetést az elítélt otthon is letölthetné, ugyanakkor az sem számítana bűncselekménynek, ha valaki nem saját maga, hanem másvalaki számára igényel vagy kap csúszópénzt. A törvénykönyv és a büntetőeljárás tervezett módosítása ellen nemrég rendhagyó módon a romániai bírák és ügyészek néma tiltakozást rendeztek. A javaslat ugyanakkor a kormányzó PSD-t is megosztja: Catalin Ivan, a párt európai parlamenti képviselője tegnap egyszerűen gazemberségnek nevezte az indítványt, amelynek értelmi szerzőit szerinte automatikusan meg kellene fosztani párttagságuktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.