Sok fogoly nem akarta Ukrajnában, hogy „kicseréljék”

Lezárult a fogolycsere Kijev és a Donyec-medencei szakadárok között.

MTI
2017. 12. 27. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött az eddigi legtöbb embert érintő fogolycsere Kijev és a Donyec-medencei szakadárok között a kelet-ukrajnai Horlivka településnél, már az ukrán vezetés által kért mind a 74 fogoly ukrán ellenőrzésű területen van, és elindult hazafelé – közölték ukrán híradások.

Az eredeti megállapodás alapján Kijevnek 306 embert kellett volna átadnia a szakadároknak – közülük 99-et a luhanszkiaknak és 207-et a doneckieknek – cserébe a 74 szakadár területeken fogva tartottért. Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint viszont Kijev 237 embert adott csak át a két szakadár területnek, azért, mert a listán szereplők közül 40-en már korábban letöltötték büntetésüket, és visszanyerték szabadságukat, 29-en pedig elutasították, hogy átadják őket. Kijev pedig közölte, hogy erővel senkit nem kényszerít. Az ukrán hatóságok a napokban már jelezték a szakadároknak, hogy a listájukon szereplők közül többen elutasították a kiadásukat, de voltak olyanok is, akik a fogolycsere közben gondolták meg magukat.

A fogvatartottak cseréjét, amely egyébként több órát vett igénybe, két szakaszban hajtották végre. A két szakadár terület közül először a Luhanszk megyeivel cserélt Kijev foglyokat a Doneck megyében lévő, szakadár ellenőrzésű Horlivka településhez legközelebb fekvő majorszki frontátkelőnél. A luhanszki szakadárok 16 embert adtak át az ukrán félnek, cserébe 73 foglyot kaptak az előzetes megállapodás szerinti 99 helyett. Olha Kobceva, a luhanszki szakadárok fogolycserével foglalkozó illetékese megerősítette az információt a szakadár terület hivatalos hírügynökségének. Szavai alapján azért csak 73 foglyot kaptak vissza, mert a többiek egy része „amnesztiát kapott”, a másik része pedig nem akart visszatérni.

A második szakaszban Kijev képviselői Horlivka határában, szakadár területen cserélték ki a foglyokat a másik önkényesen kikiáltott szakadár területtel, a Donyecki Népköztársasággal. Onnan 58 foglyot kaptak vissza, viszont a korábbi megegyezés szerinti 207 helyett 43-mal kevesebbet, azaz 164 foglyot adott át nekik Kijev.

A DAN szakadár donecki hírügynökségnek Darja Morozova, a népköztársaság emberi jogi megbízottja még nem tudta megerősíteni, hány foglyot kaptak vissza. Kijelentette, hogy mivel nem annyit, amennyire számítottak, újabb fogolycsere lehetőségét vetik fel a jövő januárban esedékes következő minszki találkozón. Morozova állítása szerint a Kijev által a Donyecki Népköztársaságtól kért 58 fő közül az ukrán fegyveres erők egyik volt tagja visszautasította a visszatérést, ezt azonban Kijev nem erősítette meg.

A szakadár fogságból szabaduló 74 ukrán fogoly között egyaránt vannak katonák és polgári személyek. Petro Porosenko, aki Sztepan Poltorak védelmi miniszterrel együtt szerdán a Donyec-medencébe utazott, késő délután azt erősítette meg a Facebookon, hogy már a szakadárok által átadott mind a 74 fogoly ukrán ellenőrzésű területen van.

A szakadár fogságból szabaduló foglyokat a tervek alapján busszal Harkivba szállítják, onnan pedig a kijevi Boriszpil repülőtérre. A 112 Ukrajina hírtelevízió úgy tudja, helyi idő szerint este kilenc óra körül érkeznek. Hozzátartozóik már délután óta várják őket a repülőtéren.

A csaknem négy éve tartó fegyveres konfliktus egy nap alatt végrehajtott eddigi legnagyobb létszámú fogolycseréjét több mint egy éven át tartó egyezkedés előzte meg a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport és a szakadárok között. A tárgyalások több ízben megszakadtak, a kicserélendő foglyok listája eközben többször változott.

Nagyobb létszámú fogolycserét a szemben álló felek utoljára 2015 elején hajtottak végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.