Spiegel Online: Orbán pánikszerűen tart a Jobbik választási sikerétől

Kétes, alattomos, megalázó eszközökkel gátolja az elemzés szerint a magyar kormányfő az ellenzéki pártot.

MN
2017. 12. 10. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar miniszterelnök szinte pánikszerűen tart a Jobbik választási sikerétől, és ezért hajlandó kétes eszközöket alkalmazni, így például megalázó és alattomos megjegyezéseket tesz Vona Gábor pártelnök állítólagos homoszexualitásáról, legújabb ötlete pedig az, hogy az anyagi csődbe kell dönteni a pártot – írja a Spiegel Online a magyarországi politikai helyzetet elemezve. A 24.hu által szemlézett írás szerzője azt is részletezi, hogy a korábban szélsőjobboldalinak bélyegzett Jobbik Vona Gábor vezetése alatt középre tart, bár nem tudni, ez valódi változás vagy taktikai lépés. Felidézi, hogy nagy vitát váltott ki Magyarországon a liberális Heller Ágnes felhívása, amely szerint a Jobbikkal is össze kell fognia a baloldali ellenzéknek, hogy leválthassa Orbán Viktor kormányát, különben zsarnokságba vezethet az ország útja.

Az írás szerint abban sokan egyetértenek, hogy az ország már csak korlátozottan felel meg a demokrácia követelményeinek, így a törvényhozás a miniszterelnök kívánságait teljesíti, a média és az igazságszolgáltatás szinte teljes egészében a hatalom ellenőrzése alatt áll, és módszeresen zaklatják a kormány tevékenységét kritikusan szemlélő civil szervezeteket, amelyek a kormány ellenőrzésében az egyik utolsó, még működő tényezőt alkotják. Továbbá a kormányfő időnként rasszista és demagóg uszító kampányokat zúdít az országra a menekültek, az Európai Unió vagy Soros György ellen, és Orbán, illetve pártja retorikájában megjelenik a melegellenesség, a halálbüntetés visszaállításának követelése és a romák csaknem kollektív megbélyegzése munkakerülőként és bűnözőként.

Ugyancsak a magyar helyzettel foglalkozik a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A lap hétvégi számában megjelent cikk szerzője szintén a Jobbik irányváltását említve ír arról, hogy ugyan derekasan megdolgozott a párt rossz híréért, de miután Vona Gábor egyre inkább középre igyekszik pozícionálni a pártot, akár a baloldallal való hallgatólagos együttműködésre is sor kerülhet. Az utóbbi hetekben ugyanis egyre több baloldali és liberális politikus gondolja komolyan az Orbán leváltása érdekében elengedhetetlen együttműködést. Bár a szerző alig elképzelhetőnek nevezi e szövetséget, felhívja a figyelmet, hogy a magyar hatóságok az elmúlt napokban adminisztratív csapásokkal igyekeznek gyöngíteni a pártot. Kiemelte az állami számvevőszéki (ÁSZ) ellenőrzés és a Kovács Béla volt jobbikos európai parlamenti képviselő elleni vádemelés ügyét, illetve hogy olyan hatóságok léptek fel az ellenzéki párttal szemben, amelyek vezetői Orbán Viktor követőinek számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.