Sűrű ködben szökött át egy észak-koreai katona a határon

A dél-koreaiak figyelmeztető lövéseket adtak le, mert az északiak a férfit üldözve megközelítették a határt.

MN
2017. 12. 21. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy észak-koreai katona helyi idő szerint reggel nyolc óra után pár perccel sétált át sűrű ködben a demilitarizált övezet középnyugati részén a déli oldalra, majd jelentkezett az egyik őrhelyen. A katonát őrizetbe vették, a dél-koreai hatóságok pedig igyekeznek kideríteni, hogy miért szökött meg a férfi – írja a BBC News.

A dél-koreai hadsereg jelentése alapján a Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy észak-koreai katonák a szökevény után kutatva megközelítették a határvonalat, ezért a dél-koreai katonák húsz figyelmeztető lövést adtak le. Negyven perccel később pedig lövéseket lehetett hallani a határ északi oldaláról, de a határt nem érték el lövedékek.

Nem ez volt az első eset, hogy észak-koreai katona illegálisan lép át a déli oldalra. Legutóbb öt héttel ezelőtt, novemberben dezertált egy katona Dél-Koreába. Drámai üldözéséről nemrég közzétették a térfigyelő kamerák felvételét, a férfit több lövés is eltalálta, végül a dél-koreai határőrök húzták biztonságos helyre. Az orvosi vizsgálatokból később fény derült arra, hogy a katonának régóta meglévő betegségei vannak: tüdőgyulladásban, májfertőzésben, súlyos alultápláltságtól, valamint bélférgek és paraziták okozta bélfertőzéstől szenvedett.

Ezzel egy időben a szöuli országegyesítési minisztérium arról adott számot, hogy szerdán két észak-koreai férfira bukkant a dél-koreai haditengerészet, akik szintén közölték, hogy Dél-Koreába akarnak szökni.

Az idén tizenöt ember szökött át a kommunista diktatúrából Dél-Koreába, háromszor annyi, mint tavaly. A határ egyébként egy 250 kilométer hosszúságú és 4 kilométer szélességű sáv, ott található a találkozók lebonyolítására alkalmas – és egyben turistalátványosságként funkcionáló – biztonsági térség is.

Ráadásul a dél-koreai hadsereg a két Korea közti pszichológiai hadviselés jegyében nemrég hangszórókból híradásokat sugárzott az észak-koreai katonáknak, hogy szökésre csábítsa őket.

A két ország több mint hat évtizede formálisan hadban áll egymással, miután az 1950–53-as koreai háború fegyverszüneti egyezménnyel zárult, s a felek nem kötöttek békeszerződést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.