„Szépen” építgeti a nemzetek közötti megértést egy angliai horgásztó tulaja

Lengyeleknek, kelet-európaiaknak tilos horgászni! Meg gyerekeknek is!

Kuthi Áron
2017. 12. 20. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tábla tiltja egy Oxford megyei magántónál, hogy lengyelek és kelet-európaiak horgásszanak. A Bicester melletti Field Farm nevű létesítményt a nyilvánvaló kirekesztő bánásmód miatt egy angliai lengyel állampolgár fel is jelentette az állami hatóságként működő esélyegyenlőségi és emberi jogi bizottságnál (EHRC). A szervezet szerint a felirat – amely gyerekeknek is tiltja a horgászást – kirekesztő, jogellenes. Ám a hobbihorgász Rado Papiewski mégsem érte el, hogy a táblát eltávolítsák, így most gyűjtést szervez, hogy bíróságon támadhassa meg a tó fenntartóját.

Angliában nem tilos az édesvízi halak horgászata, ám a zsákmányt vissza kell dobni a vízbe. A halak eltulajdonítását viszont sokszor lengyelekhez kötik az emberek, mert Angliában sok lengyel vendégmunkás él, és odahaza (meg általában Európában) nem tiltja semmi, hogy engedély birtokában engedélyezett mennyiségben halat vigyenek haza. Lengyelországban és Litvániában elképesztően népszerű a horgászat, hiszen a fogással könnyen ki lehet egészíteni az ebédet. Nagy-Britanniában viszont a második világháború óta él a fogd ki, dobd vissza szabály. Ezt viszont sok bevándorló egyszerűen nem tudja vagy nem akarja tudni. 

Rado Papiewski tudományos szinten műveli a két ország horgászati törvényei közötti összehasonlító munkát, sőt a litván horgászati szabályozást is tanulmányozta. Horgászati ismeretterjesztő szervezetének védnöke természetesen egy londoni parlamenti képviselő, Daniel Kawczynski. A Building Bridges (Hídépítés) nevű szervezet az újonnan Angliába érkező, hónuk alatt horgászbotot cipelő, mit sem sejtő lengyel vendégmunkások körében igyekszik terjeszteni az információt az eltérő horgászkultúráról.

A felirat rossz emlékeket hív elő, felidézi azokat az idős britek által még látott táblákat, amelyek szerint kutyák, feketék és írek nem látogathatnak egyes kocsmákat. A XIX. században, sőt még a XX. század elején is előfordultak olyan álláshirdetések, amelyekben kikötötték, hogy írek nem pályázhatnak (képes összeállítás itt). A gazdag Angliába átmenekülő írek sokáig a szegénység, a nyomor megtestesítői voltak, és bizony lenézték őket például az iparilag fejlett Manchesterben, de Anglia egész nyugati partvidékén is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.