Szúrja a szemet a betlehem szalmája

Gumicsónakba tették a Kisjézust egy olasz városban, ez már sok volt a püspöknek.

Kuthi Áron
2017. 12. 23. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évtizeden át jó volt, öt éve, 2012-ben mégis betiltották a betlehemet a kaliforniai Santa Monicában. Az önkormányzat egy ateista aktivista szervezet nyomásának engedett, ám a betlehem felállításáért felelős testület azért kiadott egy közleményt, miszerint az intézkedés sérti a szólás- és a vallásszabadságot, és szomorúnak tartja, hogy egy kis ideológiai csoportnak sikerült keresztülvinnie az akaratát. A helyzet azóta sem sokat változhatott, egy szövetségi fellebbviteli bíróság 2015-ben meg is erősítette a városi rendeletet. 

Számos, a kaliforniai esethez hasonló rendelkezés van érvényben a világon, amely nagyjából ugyanabból a politikailag korrekt indíttatásból született: elhatárolni a vallási hagyományokat az ideológiailag elvileg független államhatalomtól. Az esetek rendszerint kemény vitákat gerjesztenek, és mivel a történetekben minden megtalálható, amiből a lájkvadász, konspirációs elméleteket tálaló híroldalakból építkeznek, azokat sokszor kiszínezve lehet viszontlátni e felületeken. Épp ezért minden esetben fontos az eredeti forrásokat visszakeresni, amelyek a legtöbbször nem kevésbé meghökkentők, mint az elferdített valóság, az álhírekbe hajló tálalás. 

2012 fura év a szekularizálás szempontjából, épp ekkor döntött a brüsszeli városháza, hogy a hagyományos karácsonyfát fényjátékot adó interaktív télfára cseréli a főtéren. A városháza a belga fővárosban lakó muszlimok feltételezett érzékenységével magyarázta a lépést, Bianca Debaets önkormányzati képviselő szerint viszont a vallással kapcsolatos félresiklott érvelés vezetett a karácsonyfa eltávolításához. De a rendelet hatálya lehet, hogy csak pár évre szólt, lapunk munkatársának tavalyi adventi brüsszeli útján már hatalmas, hagyományos fenyőfák díszelegtek a Grand-Place közepén, és a turisták csodájára jártak az élő jászolnak, vagyis bárányokat csodálhattak meg az életnagyságú betlehemben. 

A francia államtanács, a közigazgatási bíróságok csúcsán álló szerv az idén épp a betlehemi időszak, advent előtt hozta meg döntését a betlehemi jelenetek felállításának új szabályairól. Ezek szerint közintézményekben csak művészeti, kulturális  jelleggel lehet felidézni Jézus születésének körülményeit. A bíróság a híres 1905-ös, a szekularizációról, vagyis állam és egyház elválasztásáról szóló törvényre hivatkozva döntött, miszerint közalkalmazott nem akaszthat ki vallási jelképet. A közelmúltbeli döntés valamiért úgy kelt szárnyra a magyar médiában, mintha a közterületekről is ki lennének tiltva a betlehemek, de erről szó sincs. Jézus születésének ábrázolása karácsony idején mindenesetre évről évre visszatérő polémiája a francia közbeszédnek, mivel mindig akad egy önkormányzat, amely szabályozni akarja, hol és mit lehet bemutatni. Provence-ban kifejezetten hagyománya van a betlehemi jelenet bemutatásának, több polgármester vitába is szállt a szabályozással. 

A keresztény hagyományok közszemlére tétele talán sértő lehet egyesek szemében, viszont vitathatatlan, hogy az épületek ablakainak karácsonyi kalendáriummá változtatása, az élő betlehemek nagy turisztikai vonzerőt jelentenek. A délnyugat-németországi kisváros, Gengenbach egyenesen ennek köszönheti hírnevét. Két évtizede, az első kalendárium indítása idején senki nem gondolta, hogy százezer ember lesz rá kíváncsi 2016-ban.

A karácsonyi betlehemek „Mekkája” ugyanakkor vitathatatlanul Olaszország, a városok egymással versenyeznek, kinek mekkora adventi látványosságot sikerül összehoznia. Ellenben a Bologna melletti Castenaso városában az idén kicsit túllőttek a célon. A kisded Jézus ugyanis egy gumicsónakban fekszik, olyanban, amilyet a partra szálló menedékkérők használnak. Ennek szimbolikája nem bogozható ki egyértelműen, ezért is csapott le rá a területért felelős katolikus püspök. Ernesto Vecchi azt mondta, a megszülető Krisztus minden problémára megoldást ad, nem csak egyre. 

Erősen kifogásolható a bécsi katasztrófavédelmi hatóság rendelete is, amely pénzbüntetést helyez kilátásba, ha valaki koszorút, virágcsokrot helyez az ajtajára. Az új tűzvédelmi szabályozás 2017. január 1. óta hatályos, a sajtóban nyilván mégis azért most terjedhetett el a híre, mert karácsony előtt sokan akasztanak a bejárati ajtajukra adventi koszorút. Ellenőrzés során a rendelet be nem tartóit pénzbüntetéssel sújthatják. A szabadságpárt bécsi szervezete elég idegesen reagált, azt mondta, ilyen erővel a lépcsőházban hagyott újság is meggyulladhat. 

A témában hihetetlenül sikeres aktuális hoax (olvasók által terjesztett álhír) arról szól, hogy Svédország betiltotta a karácsonyi fényfüzéreket azzal, hogy azok zavarják a muszlim bevándorlókat. A városi legendákat helyretévő amerikai Snopes hírportál viszont felvilágosítja a hírfogyasztókat, hogy – akárcsak a bécsi adventi koszorúk esetében – itt is biztonsági oka van annak, hogy a közlekedési hatóság kezelésében álló lámpaoszlopokra nem szabad extra terhelésként lámpafüzéreket aggatni. Persze marad a kérdés, hogy ha egyszer eddig minden évben ott volt a füzér, miért kell mostantól megszabadulni tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.