Tízezren halhattak meg a Tienanmen téri vérontásban

Nyilvánosságra hoztak egy erről szóló brit archív dokumentumot.

MTI
2017. 12. 23. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A legszerényebb becslés szerint minimum tízezren haltak meg” – írta akkor Nagy-Britannia pekingi nagykövete, Alan Donald Londonba küldött titkos táviratában. A brit Nemzeti Levéltárban őrzött, a történtek után huszonnyolc évvel nyilvánosságra hozott dokumentumba az AFP francia hírügynökség is betekinthetett.

Az 1989. június 5-én, a mészárlás után egy nappal keltezett becslés csaknem tízszer akkora, mint az akkoriban elfogadott adatok, amelyek szerint több száz és több mint ezer között lehetett az áldozatok száma.

Jean-Pierre Cabestan, a Hongkongi Baptista Egyetem Kína-szakértője szerint hiteles a brit nagykövet által közölt szám. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi években a titkosítás alól feloldott dokumentumok szinten hasonló nagyságrendről számolnak be. „Ez két független forrás, amely ugyanazt mondja.”

A brit nagykövet által említett szám „nem annyira meglepő, tekintve hogy mennyien voltak Pekingben, és milyen sok embert mozgósítottak a kínai kormány ellen” – hangsúlyozta a francia Kína-szakértő. Cabestan a megtorlást követő napokban Pekingben volt.

Alan Donald jelentése megdöbbentő tanúvallomást tartalmaz a június 4-ére virradóra elszabadult erőszakról, amikor a hadsereg behatolt a fővárosba, hogy véget vessen a kommunista hatalom jelképének számító, hatalmas Mennyei béke terén hét héten át tartó tüntetéseknek.

Előrehaladás közben „a 27. hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre ( ), mielőtt átgázoltak volna rajta” – írta a nagykövet egy titkos forrásra hivatkozva, aki „egy közeli baráttól, az államtanács egyik jelenlegi tagjától” kapta az értesülést.

Amikor a katonák megérkeztek a térre, „a diákok azt hitték, hogy még egy órájuk van távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak” – írta Alan Donald. A tüntetőket „darabokra szaggatták” a jelentés szerint.

A kínai vezetés, amely tabuként kezeli az adott időszakot, 1989. június végén közölte, hogy „az ellenforradalmár zavargások” megtorlása során kétszáz civil és a rendvédelmi erők több tucat tagja halt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.