Több menedékkérelmet bírált el Németország, mint a többi EU-tagállam összesen

Németországban több mint félmillió kérelmet utasítottak el másfél év alatt.

MTI
2017. 12. 04. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is mágnesként vonzza a menekülteket Németország: az idei első fél évben több menedékjogi kérelmet bírált el, mint az Európai Unió (EU) összes többi tagországa együttvéve – írta a Die Welt című német lap az Európai Bizottság statisztikai szolgálata, az Eurostat adataira hivatkozva.

A kimutatás alapján a január–júniusi időszakban Németországban 357 625 menedékjogi kérelmet bíráltak el, az EU többi 27 tagországában pedig 199 405-öt.

A Die Welt Németország marad Európa menedékmágnese című összeállítása szerint szintén jellemző adat, hogy a Németországba újonnan érkező menedékkérők száma meghaladja a Földközi-tengeren keresztül az EU területére érkezők számát. Az idén októberig 156 ezer menedékkérő érkezését regisztrálták a német hatóságok, míg a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint ugyanebben az időszakban 153 ezren értek partot a Földközi-tenger EU-s partvidékén.

Az eltérésnek az az oka, hogy sokan illegálisan, de továbbra is akadálytalanul továbbutaznak abba a tagállamba, ahol menedékjogi kérelmet kívánnak benyújtani, és ez a tagállam rendszerint Németország – írta a Die Welt, kiemelve, hogy a menedékkérők a menekültügyi szigorítások ellenére változatlanul számíthatnak arra, hogy ha sikerül eljutniuk Németországba, akkor ott is maradhatnak.

Ezt jelzi, hogy 2016 elejétől 2017 szeptemberéig a német hatóságok elutasítottak 550 413 menedékjogi kérelmet, de csupán 122 103 ember távozott az országból önként vagy kitoloncolás révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.