Trump extanácsadója beismerte, hogy hazudott az FBI-nak

Michael Flynn ellen vádat emeltek a Washingtonba akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatai miatt.

Földi Bence
2017. 12. 01. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emeltek Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen – hozta nyilvánosságra Robert Mueller különleges ügyész hivatala pénteken.

A publikált vádirat szerint Flynn januárban hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól, amikor azt mondta, nem egyeztetett vele az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókról tavaly decemberi találkozójukkor.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó első bírósági meghallgatásán pénteken délután elismerte, hogy hazudott az FBI-nak. Korábban a bírósági iratokba betekintést nyert AP amerikai hírügynökség is arra tippelt, Flynn beismerő vallomást tesz. A múlt héten olyan értesülések jelentek meg az amerikai sajtóban, miszerint Flynn hajlandó lehet együttműködni a különleges ügyész csapatával. Miután Flynn bűnösnek vallotta magát, Rudolph Contreras bíró közölte, nem lesz tárgyalás és feltehetően fellebbezés sem az ügyben.

Az orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller javaslatára a múlt hónapban már vádat emeltek Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen.

Flynn beismerő vallomása árthat Donald Trumpnak. Ugyanis az FBI akkori igazgatója, James Comey szerint Donald Trump korábban személyesen lobbizott nála azért, hogy ne folytassák a Flynnel szembeni vizsgálatokat.

Hírforrások szerint Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, amelynek keretében beismerte, hogy Trumpnak az elnöki teendők átvételéért felelős csapat egy magas rangú tisztviselője - és nem az elnök maga - utasította arra, hogy felvegye a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel tavaly decemberben, miután a milliárdos üzletembert elnökké választották. Az ABC News amerikai hírtelevízió azonban egy Flynnhez közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a volt tanácsadó hajlandó maga Donald Trump ellen tanúskodni arról, hogy az amerikai elnök utasította a kapcsolatfelvételre az oroszokkal - olvasható az MTI tudósításában.

Az ABC News kiemelte azt is, hogy Flynn mintegy félmillió dollárt (131 millió forintot) kapott külföldi kuncsaftoktól különböző tanácsadói munkákért, illetve előadásokért. Némely munkákat Flynn nem tüntette fel a nemzetbiztonsági átvilágításokon vagy vagyonbevallásában, és azt is késve közölte, hogy cége a török kormány érdekében folytatott lobbitevékenységet. 

Maga Flynn közleményben tudatta: családja és az Egyesült Államok érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával. Hozzátette: nehezen viselte azt az utóbbi hónapokban, hogy tévesen árulással vádolták, de belátja, hogy a bíróság előtt elismert tettei helytelenek voltak. \"Teljes felelősséget vállalok a tetteimért\" - közölte. 

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig 23 nappal mondatta le őt Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.

Flynn a múltban személyesen is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és gyakran szerepelt a Kremlhez közelinek tartott RT oroszországi székhelyű nemzetközi hírtelevízió politikai műsoraiban - írja az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.