Tüntettek, míg Putyin az orosz biztonsági szolgálatokat dicsérte

A Pussy Riot együttes egy tagját elvitték, míg az orosz elnök legalább 60 terrorcselekmény megakadályozásáról beszélt.

MN
2017. 12. 20. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben több mint hatvan terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszország biztonsági szolgálatai – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Vlagyimir Putyin elnök Moszkvában.

Az államfő az orosz biztonsági szervek napja alkalmából beszélt erről, amely idén egyúttal a Cseka megalapításának századik évfordulója is. Az Összoroszországi Rendkívüli Bizottság az Ellenforradalom és Szabotázs Elleni Harcra (VCSK), ismertebb nevén Cseka a bolsevik forradalom után jött létre, élén Feliksz Dzerzsinszkij állt.

A centenárium alkalmából a moszkvai Lubjanka téren ellenzéki tüntetést rendeztek, amelynek részvevői kifogásolták a Cseka és a jelenlegi orosz biztonsági szolgálatok közötti jogfolytonosságot. A rendőrök őrizetbe vették Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar tagját, aki egy „Boldog születésnapot, hóhérok!” feliratú transzparenssel tiltakozott, valamint két fotóst és a Dozsgy ellenzéki netes tévécsatorna kétfős forgatócsoportját.

Vlagyimir Putyin a hivatalos ünnepi megemlékezésen egyebek között hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is ugyanolyan határozottan fog fellépni a nemzetközi terrorizmus gócai ellen, ahogy Szíriában tette. Arra figyelmeztetett, hogy a külföldi titkosszolgálatok aktivizálták tevékenységüket Oroszországban, ezért, mint mondta, a felderítésnek és az elhárításnak mindent el kell követnie az ország politikai és társadalmi életébe való idegen beavatkozás ellen.

A belügyi dolgozók napját Borisz Jelcin elnök rendelkezése alapján 1995 óta ünneplik meg december 20-án. Korábban, a Szovjetunióban ezen a napon a Cseka megalakításáról emlékeztek meg nem hivatalos formában.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak elmondta, hogy 1933 és 1939 között az állambiztonsági szervek 22 618 alkalmazottja esett a sztálini üldöztetések áldozatául.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.