Újra napirenden a koreai szexrabszolgák ügye

Egy friss vizsgálat szerint nem valósult meg a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlása az egyezmény céljainak megfelelően.

Buzna Viktor
2017. 12. 28. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább kísértenek Japán második világháborúban elkövetett rémtettei. Most a Koreai-félszigetről egykoron elhurcolt szexrabszolgák kárpótlásának ügye került ismét napirendre – annak ellenére, hogy 2015-ben Tokió nagylelkű felajánlást tett a dél-koreai áldozatok kárpótlására. Két évvel ezelőtt a japán kormány 8,3 millió dollárt különített el költségvetéséből az ő támogatásukra, az anyagi felajánlást hivatalos bocsánatkérés kísérte. Abe Sindzó miniszterelnök egy akkor közölt nyilatkozatban minden áldozattól bocsánatot kért a második világháború időszakában elkövetett bűnökért, a dél-koreai kormány pedig leszögezte: a gesztussal lezártnak tekintik a két ország kapcsolatát évtizedekig mérgező ügyet.

A szemlátomást beforratlan sebeket egy kormányjelentés szerdán tépte fel. Az idén májusban beiktatott új miniszterelnök, Mun Dzsein még nyáron rendelte el a 2015-ös megállapodás felülvizsgálatát, s a most közölt dokumentum kimondta: nem valósult meg a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlása az egyezmény céljainak megfelelően. Bár a jelentés nem fogalmaz meg konkrét változtatásokat, a dél-koreai közvélemény érzékenyen reagált a benne megfogalmazott kritikákra. A dokumentum ugyanis egyrészt kifogásolta, hogy a túlélőkkel nem egyeztettek a 2015-ös alku elfogadásakor, valamint rávilágít arra az érzékeny részletre is, miszerint Japán a felajánlott támogatásért cserébe elvárta a szöuli vezetéstől, hogy jobb belátásra bírja a szexrabszolgák ügyét képviselő civil szervezeteket.

Az érintett szervezetek válaszul már szerdán tüntetést szerveztek. A japán nagykövetség, illetve a dél-koreai külügyminisztérium előtt tartott csendes demonstrációkon arra szólították fel a kormányt, hogy tekintsék semmisnek a 2015-ben született megállapodást. Az alku tekintélyét ráadásul csorbítja az is, hogy az még a korrupciós botrányban megbukott Pak Kunhje koreai kormányfő nevéhez fűződik. A tiltakozók nyilatkozataikban már jelezték is: az előzetes letartóztatásba került egykori miniszterelnöknő „eltitkolt” háttéralkut kötött a japán kormánnyal. A sérelmek nem találtak süket fülekre, a szöuli kormány bocsánatot kért az elődje által elkövetett mulasztásokért. Kang Kjungva dél-koreai külügyminiszter szerdán legmélyebb sajnálatát fejezte ki, amikor bocsánatot kért az áldozatoktól amiért – mint mondta – „nem valósult meg kielégítően az áldozatközpontú megközelítés a szexrabszolgák ügyében\".

Tokió azonnal reagált a hírre, arra emlékeztetve Szöult, hogy a 2015-ös egyezmény megkötésekor mindkét ország véglegesen rendezettnek tekintette a japán csapatok bordélyaiba hurcolt nők ügyét, és a kárpótlási alap létrehozását elismeréssel fogadta a nemzetközi közvélemény.

Tokió okkal aggódik, hiszen a 2015-ös megállapodás felmondása futótűzként idézheti fel a japán hadsereg rémtetteinek emlékét. A hódító japán csapatok nemcsak Koreából, hanem egyebek mellett Kínából és a Fülöp-szigetekről is hurcoltak el nőket a katonák szórakoztatására kialakított bordélyházakba. Történetük a második világháború máig vitatott fejezetének számít, az elhurcoltak pontos száma is kérdéses. Japán történészek húszezerre teszik a számukat, ezzel szemben a kínai álláspont 400 ezer áldozatról tesz említést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.