Vége a szabad világban a szabad internetnek?

Amerikában eltörölték a netsemlegességet, ami a nagyobb szolgáltatókat juttathatja előnyhöz a kisebbekkel szemben.

Garamvölgyi Flóra
2017. 12. 15. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltörölte a netsemlegességet biztosító előírásokat az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (Federal Communications Commission – FCC). A bizottság három republikánus tagja igennel, két demokrata tagja nemmel szavazott a hatóságot vezető, Donald Trump által kinevezett Ajit Pai előterjesztésére, amelyben a netsemlegesség eltörlését javasolta. 

A net- vagy hálózatsemlegesség elve kimondja, hogy az internetszolgáltatóknak pontosan ugyanolyan feltételek mellett kell biztosítaniuk bármilyen weboldal vagy szolgáltatás elérését. Ezzel kapcsolatban még 2015-ben hozott egy határozatot az akkor még demokrata többségű kommunikációs bizottság, annak érdekében, hogy az internet egy nyitott és fair terület legyen, ahol mindenki egyenlő eséllyel indul – az új rendelet azonban felülírja a két évvel ezelőttit. A 2015-ös szabályzat egyes cikkelyei 

megtiltották az internetszolgáltatóknak, hogy teljesen leállítsák vagy lassítsák a hozzáférést bizonyos tartalmakhoz

– esetleg, hogy pénz ellenében egyes tartalomszolgáltatókat előnyben részesítsenek másokkal szemben, olyan értelemben, hogy az ő tartalmuk gyorsabban jut el a felhasználókhoz.

Egy szemléletes példa erre, hogy a YouTube nevű videómegosztó portál az előző rendelet alapján nem kaphatott nagyobb sávszélességet, mint mondjuk a hasonló profilú Vimeo, még akkor sem, ha a YouTube mögött álló vállalat (jelen esetben a Google) fizet ezért az előnyért. És persze a helyzet másik oldala, hogy így, a netsemlegesség megszűnésével

nyomást lehet gyakorolni a tartalomszolgáltatókra, mint például a Netflixre, hogy egyre többet fizessenek azért, hogy jobb helyzetben legyenek a többi, ilyen profilú szolgáltatóval szemben.

A hálózatsemlegesség eltörlése sokakat felháborított Amerikában, mert így előfordulhat, hogy a legnagyobb szolgáltatók jutnak majd még több előnyhöz a kisebb cégekkel szemben. Ez pedig igazságtalan helyzetet teremtene az új fejlesztéseknek és a kezdő vállalatoknak. És hogy miként hat ez ránk, felhasználókra?

Netsemlegesség nélkül bizonyos oldalak használata esetleg lassabb lesz

– azoknak az oldalai, akik nem fizetnek vagy nem fizetnek annyit a netszolgáltatóknak. Miért törlik el mégis? Pai szerint a netsemlegesség eltántorítja az internetszolgáltatókat azoktól a beruházásoktól, amelyek révén jobb és gyorsabb hálózati elérést biztosítanak az ügyfeleiknek. Pai már régóta kritizálta ezt a törvényt, és hangoztatta, hogy vissza kellene állítani úgy, mint ahogyan Barack Obama előtt volt.

Annak ellenére, hogy a netsemlegesség fogalma eddig viszonylag keveset forgott, a jelenség Magyarországon sem ismeretlen. Szinte az összes mobilszolgáltató alkalmaz ehhez hasonló korlátozásokat. Bizonyos szolgáltatásoknál, például amikor valaki az okostelefonján facebookozik, de ez mégsem számít bele a havi adatforgalmába úgy, mint más internet-hozzáférést igénylő applikációk használata. Ez esetben

például a Facebook és annak üzenetküldő rendszere, a Messenger előnyökhöz jut

más üzenetküldő alkalmazásokkal szemben, mivel szinte mindenki inkább azt az applikációt fogja használni, amelyik ingyenes.

A netsemlegesség megszüntetése miatt több mint 170 jogvédő szervezet fordult az FCC-hez, és több mint több mint 800 startup cég és befektető írt közös nyílt levelet, szintén a jelenlegi szabályozás megtartásáért. Emellett, a legnagyobb tech vállalatokat – a Google-t, a Facebookot, a Microsoftot és többek között az Amazont is – tömörítő szervezet, az Internet Association is kiállt a rendelet megtartása mellett – ám, úgy tűnik, hiába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.