Visszavonná a Seseljt felmentő ítéletet a Nemzetközi Törvényszék ügyésze

Az ügyész szerint tartós károkat okoz, ha nem vonják vissza a felmentést.

MTI
2017. 12. 13. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a Vojislav Seselj ultranacionalista szerb politikust a háborús bűnök vádja alól felmentő ítéletének érvénytelenítését szorgalmazta Mathias Marcussen, az NT ügyésze az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) fellebbviteli tanácsa előtt szerdán tartott meghallgatáson.

Mathias Marcussen a MICT közleménye szerint elmondta, a korábban háborús és emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolt Seselj mind a kilenc vádpont alóli felmentése és szabadlábra helyezése „mélységesen hibás” döntés volt, ezzel ellentétes álláspontra kell helyezkedni, vagy új tárgyalást kell elrendelni. Az ügyész szerint ha a felmentő ítéletet nem vonják vissza, az tartós károkat okoz a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék örökségében.

„Az igazságszolgáltatás elmaradt” – jelentette ki. Hozzátette, „elképesztő” következtetések születtek, és számos súlyos, ténybeli és jogi hibát követett el az ügyben eljáró törvényszéki tanács a felmentés meghozatalával, továbbá nem tudta megfelelően értékelni a rendelkezésre álló bizonyítékokat sem. Az „indokolási kötelezettség elmulasztása”, a „vádirat csonka értelmezése” és az „elkövetett súlyos hibák” által a Nemzetközi Törvényszék ítéletével nem teljesítette a jogi feladatait – jelentette ki.

Marcussen véleménye szerint ha helybenhagyják a felmentésre és szabadlábra helyezésre vonatkozó határozatot, az nem pusztán a bűncselekmények áldozatainak meggyalázása lenne, hanem a bíróságok, a nemzetközi büntetőbíróságok mechanizmusának hitelességének súlyos aláásása is.

A tájékoztatás szerint Vojislav Seselj a meghallgatást megelőzően benyújtott írásbeli hozzászólásában kijelentette, az ügyész fellebbezési kérelmét el kell utasítani. A szerb politikusnak – aki nem vett részt a szerdai meghallgatáson – 10 nap áll rendelkezésére, hogy írásban válaszolhasson az elhangzottakra, az ügyész beadványára, miután a meghallgatás jegyzőkönyvét anyanyelvén átolvasta.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) 2016 márciusában kihirdetett elsőfokú ítéletében bizonyítékok hiányában minden vádpont alól felmentette és szabadlábra helyezte a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét.

A most 64 éves politikust azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, az SRS-t vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei – amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették – hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához. Vojislav Seselj 2003-ban önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, majd majdnem 12 évet töltött a hágai törvényszék scheveningeni börtönében, végül 2014-ben rossz egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték.

Szerbiában visszatért a politikai életbe. Az általa vezetett Szerb Radikális Párt a 2015-ös előre hozott parlamenti választáson a harmadik helyen végzett. Seselj indult az áprilisban tartott szerb elnökválasztáson is, amelyek eredménye népszerűségének csökkenéséről tanúskodott.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék 1993-ban jött létre. Fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat, és 84-et ítélt el. Az NT megbízatása decemberben lejár, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa veszi át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.