A magyar egészségügynél alig van rosszabb Európában

Csak néhány balkáni országban és Litvániában rosszabb a helyzet.

MN
2018. 01. 31. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar egészségügyi ellátás a 29-30. helyen, a lengyellel holtversenyben végzett az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) rangsorában – ismertette az Index.

A svédországi székhelyű Egészségügyi Fogyasztói Központ (Health Consumer Powerhouse) évente ad ki hasonló listát az uniós tagállamok egészségügyi ellátásáról. A szervezet harmincöt európai országot rangsorol a betegjogok és az egészségügyi információs rendszerek, a kezelésekhez való hozzáférés, a kezelések eredményei, a szolgáltatások köre és elérhetősége, a megelőzés és a gyógyszerellátás 46 mutatójának elemzése alapján. A lista 2005 óta készül, 1000 pont az elérhető maximum – ismerteti a portál.

A magyarországi ellátás a lehetséges 584 pontot ért el, ami 9-cel több a tavalyinál. Igaz, ez a helyezésünkön érdemben nem változtatott – írta az Index. Az EHCI értékelése szerint az elmúlt években sem Magyar-, sem Lengyelország nem teljesített jól, annak ellenére hogy az egészségügyi oktatás széles körű és jó színvonalú, a közegészségügy finanszírozása pedig hosszú múltra tekint vissza, és szolidaritási alapokon működik.

A lista élén Hollandia végzett 924 ponttal, Svájc a második 898-cal, Dánia a harmadik 864-gyel. A rendszerváltó közép-európai országok közül Szlovákia teljesített legjobban, 749 ponttal a tizenharmadik helyen zárt, megelőzte például az Egyesült Királyságot, Spanyol- és Olaszországot. Szlovénia és Csehország holtversenyben a 16-17. lett 726 ponttal.

Magyarország mögött csak Bulgária, Románia, Litvánia és Görögország végzett, illetve Ciprus, amely a rangsorban ott van, de pontot nem kapott módszertani problémák miatt. A magyar egészségügyet megelőzte Albániáé, Montenegróé és Macedóniáé is – ismerteti a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.