A palesztinok szerint új stratégiára van szükség Jeruzsálem státusa miatt

„Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésével Washington megszűnt tisztességes közvetítőnek lenni.”

MTI
2018. 01. 23. 21:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új palesztin stratégiára van szükség a Jeruzsálem státusára vonatkozó amerikai döntések nyomán – jelentette ki kedden a Gázai övezetet kormányzó Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) palesztin szervezet vezetője. Ezzel kapcsolatosan egy összpalesztin, a diaszpóra képviselőit is magában foglaló találkozó összehívását kérte.

A Gázai övezet székhelyében tartott sajtótájékoztatóján Iszmáil Haníje kijelentette: a közel-keleti körútja alkalmából Jeruzsálemben tartózkodó Mike Pence amerikai alelnök „nem szívesen látott vendég”, a Kneszet előtti előző napi beszéde pedig „bizonyítja, hogy az Egyesült Államok stratégiai szövetségben áll a cionista entitással”. A Hamasz vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „kárt okoz a térségnek, hogy szavatolja az izraeli érdekeket és a megszállást, és likvidálja a palesztin ügyet”. Szerinte azóta, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, Washington megszűnt „tisztességes közvetítőnek lenni a békefolyamatban”.

A palesztinoknak olyan keretet kell kidolgozniuk, amely kihívást jelent az amerikai és izraeli döntések számára, ezért találkozóra hív minden palesztint a közös program kidolgozása céljából – mondta Haníje. „Készek vagyunk bármely arab fővárosba elmenni, hogy megtartsuk ezt a konferenciát” – közölte. A Hamasz vezetője Kairót javasolta a találkozó színhelyének, szerinte ugyanis „Egyiptom a palesztin megbékélési folyamat pártfogója”. Haníje szerint a stratégiának a Hamasz és a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) közötti megbékélési folyamat jövőbeli előrehaladásán kell alapulnia, tartalmaznia kell egy megállapodást az ellenállás minden formájáról – a fegyveresről is – és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet reformjáról.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát. Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, a palesztinok pedig keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.