Alkotmánybírósághoz fordulna a spanyol kormány Puigdemont jelöltsége miatt

Jogviták formájában folytatódik a katalán válság.

MTI
2018. 01. 25. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány az alkotmánybíróságon támadná meg a döntést, miszerint Carles Puigdemont leváltott katalán elnök hivatalosan ismét jelölt a posztra – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes madridi sajtótájékoztatóján.

„Letartóztatási parancs van érvényben ellene, ami összeegyeztethetetlen jelenlétével a parlamentben” – érvelt Soraya Sáenz de Santamaría, hangsúlyozva, hogy a katalán politikus elmenekült Brüsszelbe az igazságszolgáltatás elől.

A kormány álláspontja szerint emiatt Roger Torrent katalán házelnök nem javasolhatja az elnökségre a leváltott vezetőt.

Mint mondta, Mariano Rajoy kormányfő jelentést kért a spanyol államtanácstól arról, hogy jogszerű-e, amit a kabinet tervez, és kedvező válasz esetén megteszik a lépést.

Az államtanács a kormány legfőbb tanácsadó szerve, tagjai közt volt alkotmánybírák, igazságügyi miniszterek, jogtudósok vannak.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: állásfoglalást kértek arról is, hogy a katalán parlament tarthat-e elnökválasztást a jelölt fizikai távollétében, illetve engedélyezheti-e a Brüsszelben lévő képviselők szavazatának átruházását.

A spanyol kormány már korábban jelezte, hogy véleménye szerint mindez jogszerűtlen, és bírósághoz fordul, ha mégis megtörténik.

Soraya Sáenz de Santamaría szerint a kormány törvény adta lehetőségeit alkalmazza a törvények betartása érdekében.

A spanyol sajtó beszámolója szerint az államtanács este megküldte véleményét a kabinetnek. Eszerint pillanatnyilag nincs alapja annak, hogy a spanyol kormány megtámadja a bíróságon Puigdemont elnökjelöltségét.

A tanács álláspontjának elfogadása nem kötelező a kormányra nézve.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke január 30-ára összehívta a parlament ülését, hogy megkezdjék az elnökválasztási folyamatot. Közleményében külön nevesíti, hogy az elnökjelölt Carles Puigdemont.

Továbbra sincs döntés arról, hogy a Brüsszelben lévő jelölt programbeszédét miként ismerik majd meg a képviselők, és hogyan zajlik majd róla vita.

Carles Puigdemont újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi pártok támogatják, amelyeknek azonban nincs többségük a parlamentben.

Megválasztásához szükség van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is, amely azonban egyelőre nem döntött erről.

A volt katalán elnök ellen – ahogy a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is – a spanyol legfőbb ügyész kezdeményezett eljárást lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. Arra hivatkozott, hogy döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével, október 27-én.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.