Angela Merkelnek még mindig nincs alternatívája

A német kancellárt szorítja az idő a koalíciós tárgyalásokon, mert sokan már bukását vizionálják.

Garamvölgyi Flóra
2018. 01. 07. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban folytatódnak a koalíciós tárgyalások, vasárnaptól öt napon át az úgynevezett puhatolózó szakasz tart majd, amelyen a Németországot eddig kormányzó nagykoalíció továbbélésének esélyeit mérik fel. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyaránt 13 fős küldöttsége a szövetségi (Bundestag-) választások utáni 104. napon még mindig csak előzetes egyeztetéseket folytat a kormányalakításról. A megbeszéléseket, amelyeket az SPD berlini székházában kezdtek el, 15 téma köré csoportosítják. A prioritásokat jól jelzi, hogy első helyen a pénz- és adóügyek, a másodikon a gazdaság, közlekedés, infrastruktúra, digitalizáció és bürokrácia nevű témakör áll, a harmadik az energia, klímavédelem és környezetvédelem. A sokakat foglalkoztató migráció, illetve az integráció kérdésköre viszont csak a kilencedik helyre „futott be”.

Az utóbbi hetekben felröppent a hír, hogy a CDU elnöke, Angela Merkel eddigi pályája során sokadszor ismét válságban van, és esélyes, hogy pozíciója is veszélybe kerül. Párttársa, Norbert Lammert december 20-án például zárt körben állítólag azt mondta, hogy ha nem sikerül az újabb nagykoalíció megalakítása, és előre hozott választást kell kiírni, azon a CDU-nak már nem Merkel vezetésével kellene részt vennie – később azonban tagadta, hogy ilyesmit állított volna. A viharfelhők ennek ellenére sem tűntek el a kancellár feje fölül, s a kérdés megmaradt: lehetséges, hogy Merkel nem tölti ki negyedik ciklusát?

„Az előre hozott választásoknak igencsak kicsi az esélye, hiszen a CDU és a CSU sem emellett foglalt állást. Amennyiben nem jön létre a nagykoalíció, akkor is kisebbségi kormányzás a legvalószínűbb opció” – latolgatta az esélyeket lapunknak Hegedűs Dániel. A külpolitikai elemző emlékeztetett rá, hogy csütörtökön az SPD még csak arról fog dönteni, hogy javasolja a hivatalos koalíciós tárgyalások felvételét. Ezt először jóvá kell majd hagynia egy rendkívüli pártkongresszusnak, amelyet január 21-ére hívtak össze, és majd csak ezután kezdődnek a hivatalos tárgyalások. „Így valószínűleg februárra vagy márciusra lesz majd végleges eredmény a nagykoalíció létrejöttéről, amelyet hivatalosan is jóvá kell majd hagyni az SPD-nek. A tárgyalások menetrendje jóval hosszabb és bonyolultabb annál, mintsem hogy öt nap alatt ilyen súlyú döntés szülessen Németország jövőjéről” – mutatott rá a szakértő.

Hegedűs Dániel szerint Merkel helye még akkor is stabil, ha előre hozott választásokra lesz szükség, mivel jelenleg nincs alternatívája. Azok a személyek ugyanis, akiket utódként emlegetnek, négy év múlva talán jó eséllyel indulhatnak a kancellári pozícióért, de Merkelnek a jelenlegi helyzet alapján, amíg a parlamenti ciklus tart, nem kell tartania egy esetleges kihívótól. „Természetesen a szövetségi választások eredménye a kancellár párton belüli támogatottságára is hatással volt, és a „Jamaica-tárgyalások” sikertelensége is belejátszott népszerűségének csökkenésébe, ám – német elemzők szerint is – még mindig ő a legerősebb figura” – vélekedett Hegedűs Dániel. Nehezebb helyzetben van azonban az SPD-elnök Martin Schultz. Miután ugyanis szeptemberben kerek perec nemet mondott a nagykoalíció folytatására, Schulz csak akkor állhat föl emelt fővel a tárgyalóasztaltól, ha a megbeszéléseken a vártnál jobb pozíciót tud kiharcolni pártjának.

Lapunk kérdésére Hegedűs Dániel azt is elmondta, hogy Magyarországra nézve nincs komolyabb jelentősége a koalíciós tárgyalások eredményének, esetleg annyiban, amennyiben a nagykoalíciós felállásban a szociáldemokratákhoz kerülne a külügyi tárca. „Ebben az esetben az SPD várhatóan kritikusabb lesz a magyarokkal, mint ha kisebbségi kormányzás lenne. Ám hosszabb távon egyik opcióhoz sem kötődnek magyar érdekek” – értékelte az elemző.

Mindenesetre a vasárnapi tárgyalások első ülése előtt a pártelnökök derűlátóan nyilatkoztak. A CSU vezetője, Horst Seehofer például kiemelte, hogy az előző kormányalakítási próbálkozáshoz, az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalásokhoz képest „kevesebbet kell beszélni, és többet dolgozni, és nem szabad túllépni az egyeztetés lezárására kijelölt határidőt”. Martin Schulz pedig azt mondta, hogy a Bundestag-választással új korszak kezdődött, amelyhez új politika kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.