Aszfaltolvasztó hőség söpör végig Ausztrálián

Épületeket pusztítottak el és embereket sodortak veszélybe a bozóttüzek szombaton.

MTI
2018. 01. 06. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melbourne-ben, amely a kontinensnyi ország második legnagyobb városa és egyben a délkeleti Victoria állam fővárosa, több futótűz lobbantott lángra néhány külvárosi építményt. Craig Lapsley, az állam katasztrófaelhárítási biztosa arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a magas hőmérséklet a szárazsággal és a változó irányú, erős széllel kombinálva veszélyes körülményeket teremt.

„Az előrejelzések pontosan ezt mutatták, és amikor futótűzzel van dolgunk, az gondot okoz nekünk” – mondta Lapsley újságíróknak.

Victoria államban szombaton 400 ház áramellátása szakadt meg, és ötven tűzesetet jelentettek, bár ezek közül sok kisebb kiterjedésű volt, amelyet a tűzoltóknak sikerült leküzdeniük.

Victorián kívül riasztást adtak ki a tőle északnyugatra fekvő Dél-Ausztrália államban is, ahol a hatóságok azt ajánlották a vidéki területek lakóinak, hogy a fenyegető futótűz elől vonuljanak biztos menedékhelyekre. Szakértők szerint jobb elővigyázatosnak lenni, mint megkockáztatni, hogy valakit csapdába ejtsen a gyorsan irányt váltó tűz.

A két déli államban és az ausztrál kontinenstől délre eső Tasmania szigetén teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a több mint 40 Celsius-fokos hőmérséklet miatt.

A helyzetet jellemzi, hogy a hőség egy 10 kilométeres szakaszon megolvasztotta egy Victoria állambeli autópálya aszfaltburkolatát – jelentette az ABC News állami médiaszolgáltató.

Egymástól távoli települései, a magas nyári hőmérsékletek és a könnyen lángra kapó eukaliptuszbozótok miatt Ausztrália ki van téve a halálos tüzeknek. 2009-ben a feljegyzésekben szereplő eddigi legsúlyosabb bozóttüzek házak ezreit pusztították el, 173 ember halálát és több mint 400 ember sérülését okozva egy azóta fekete szombatként emlegetett napon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.