Áttörés: mégis összejöhet a nagykoalíció Berlinben

Maratoni, több mint 24 órás tárgyalás után sikerült áttörést elérniük a CDU/CSU és az SPD vezetőinek.

MN
2018. 01. 12. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfelsőbb szinten kezdtek egyeztetni egy újabb nagykoalícióról Berlinben a konzervatív CDU/CSU szövetség és a szociáldemokrata SPD vezetői csütörtökön. A német sajtó értesülései szerint több mint 24 óra után megszületett a várt áttörés, vagyis megegyeztek a kormányzati együttműködés legfontosabb feltételeiről.

A megállapodás kiszivárgott részletei alapján mindegyik fél győztesnek nyilváníthatja magát, de inkább az SPD engedett: nem lesz például adóemelés. A szociáldemokraták azt szerették volna, ha 42-ről 45 százalékra emelik a felső adókulcsot a legnagyobb jövedelműek esetében. 

A menekültügyben lesz felső határ, amit a bajor CSU követelt: évente 180 és 220 ezer közt húzzák meg a befogadott menedékkérők számát. Az elismert menekültek családegyesítését nem tiltják meg, de havonta ezer főben maximalizálják a Németországba települők számát. 

Az uniópártok és a szociáldemokraták állítólag megállapodtak arról, hogy visszatérnek az egészségbiztosítás közös finanszírozásához, vagyis ismét egyenlő arányban fizetik majd a járulékot a munkaadók és a munkavállalók. Az SPD javaslatai közt volt egy szociális alapú nyugdíjkiegészítés is, a legalacsonyabb járadékot kapók számára. 

Németországnak már több mint három hónapja, a szeptember 24. választások óta nincs új, a parlament által megerősített kormánya, mivel dugába dőltek az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások (Angela Merkel pártja, a CDU a liberális FDP-vel és a Zöldekkel próbált kormányt alakítani). Az SPD sokáig vonakodott megkezdeni az egyeztetéseket az újabb nagykoalícióról.

Miután a választásokon történelmi mélypontra süllyedt a támogatottsága, Martin Schulz listavezető bejelentette, hogy ellenzékbe vonulnak. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és a pártvezetés egyes tagjainak unszolására végül mégis belementek a tárgyalásokba. A megállapodást, ha megszületik, még az SPD kongresszusának is jóvá kell hagynia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.