Az ukrán kormány Magyarországot is levette az offshore-országok listájáról

A hazánknak tett gesztust az ukrán kormányfő kezdeményezte.

MTI
2018. 01. 31. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi kormány szerdai ülésén levette az általa offshore-kategóriába sorolt országok listájáról Magyarországot, továbbá Észtországot, Lettországot, Grúziát és Máltát – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A kabinet tavaly december végén bővítette ki azon államok listáját, amelyek ukrajnai műveleteit – átruházási árképzésük miatt – ellenőrzendőnek minősíti. Ezt Észtország úgy értelmezte, hogy offshore-kategóriába sorolta őket Ukrajna, ami miatt Jüri Ratas észt miniszterelnök személyesen fejezte ki tiltakozását Volodimir Hrojszman ukrán kormányfőnek a múlt heti, davosi Világgazdasági Fórumon. A napokban Lettország is kifejezésre juttatta nemtetszését, diplomáciai jegyzékben tiltakozott az országot érintő határozat ellen.

Az ukrán miniszterelnök múlt pénteken sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményében félreértésnek nevezte, hogy ez országokat Kijev offshore-államoknak minősítette volna. Magyarázata szerint az említett országok egy olyan listára kerültek fel, amelyen azok az államok szerepelnek, ahol a nem megosztott nyereséghányad után nem kell adót fizetni. Ez Hrojszman szerint alkalmas arra, hogy Ukrajnában a jogi és magánszemélyek csökkentsék adóalapjukat, és elkerüljék a megszerzett haszon utáni adófizetést az országban. Hangsúlyozta, hogy az ukrán illetékes szervek csak azokat ellenőrzik, akik Ukrajnában adókötelesek. Hozzátette, hogy ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

Magyarország, Grúzia és a két balti állam levételét a listáról maga a miniszterelnök kezdeményezte, Máltát illetően Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter tett javaslatot. A tárcavezető a kormányülésen felszólalva rámutatott: néhány országban olyan jogi normák vannak érvényben, amelyek lehetővé teszik, hogy adómentesen vigyenek ki pénzt Ukrajnából, ami aggodalomra ad okot. Hozzáfűzte, hogy a probléma megoldása érdekében Kijev további konzultációkat készül folytatni nemzetközi partnereivel.

Csehország több ukrán, mongol és Fülöp-szigeti vendégmunkást szeretne befogadni

A cseh külügyi minisztérium megerősíti konzuli szolgáltatásait, hogy a közeljövőben több ukrán, mongol és Fülöp-szigeteki vendégmunkást fogadhasson be – közölte Martin Stropnicky, a külügyi tárca vezetője a kormány ülése után szerdán Prágában.

A hatályos előírások szerint Ukrajnából jelenleg évi 9600 vendégmunkás befogadására van lehetőség, ezt a jövőben Prága 20 000-re szeretné növelni. Mongóliából és a Fülöp-szigetekről jelenleg évi 1000 embert fogad be Csehország. A munkavállalási engedély kiadását a jövőben e két ország esetében egyszerűsítik, esetleg a kvótákat is növelik. A külügym ugyanakkor vizsgálja a szerbiai és a fehérorosz munkaerőpiacot is, ahonnan szintén új vendégmunkásokat várnak. Az Ukrajnából érkezett emberek körében a mezőgazdasági vendégmunkások számát az eddigi 572-ről 1500-ra növelik. 

A kormány szerdai határozatának egyik célja, hogy felgyorsítsa az említett országok állampolgárai csehországi munkavállalásának adminisztrációs folyamatát – jegyezte meg Stropnicky.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.