Bécsi kolbászozónál melegített a tárgyalásra Orbán

Turistaként látták Orbánt Bécsben, aki sajátos módon készült a kancellári találkozóra. Heinrich Pecinával is találkozhatott.

MN
2018. 01. 30. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bosnyák utcai kolbászozónál melegített Orbán Viktor az osztrák kancellárral való találkozóra, legalábbis egy bécsi járókelő az Albertinaplatznál készített egy közösségi oldalra kitett fényképet a magyar kormányfőről. 

Orbán Viktor nemcsak a kancellárral, hanem a helyettesével, a szabadságpárti Heinz-Christian Strachéval, az infrastruktúráért felelős miniszterrel, Norbert Hoferrel és a bécsi érsekkel, Christoph Schönbornnal is egyeztet, ez utóbbival vélhetőleg a menekültkérdésről. 

Az egyik téma minden bizonnyal az európai uniós együttműködés, kelet és nyugat vitás pontjai, a visegrádi országok uniós együttműködésben tanúsított ellenállása. 

A másik a Paks II. beruházás, amelyet Ausztria az Európai Bíróságnál támadott meg. Konkrétan azt kéri az igazságszolgáltatási szervtől, hogy semmisítse meg az Európai Bizottságnak az erőműbővítésre adott engedélyét. A magyar kormányfő még január elején jelentette be, hogy Bécsbe készül, ám az osztrákok csak később jelezték, hogy bíróságra viszik Paks II.-t, így ez kéretlenül is terítéken lesz. 

Szintén érzékeny téma a családtámogatás ügye: az osztrák kormány az év elején jelezte, hogy az ilyen jogcímen igényelt és külföldre kifizetett, több tíz millió eurós kiadást lefaragja. A döntés több tízezer magyar családot érint. 

Orbán Viktor és delegációja egyébként így érkezett meg a bécsi főpályaudvarra hétfő délután: 

Az osztrák Die Presse találkozóról szóló cikkének a címe Orbán Viktor Facebook-posztját idézte, vagyis hogy a cél Ausztria és Magyarország megvédése. Boris Kálnoky cikkében viszont azt írja, a paksi orosz támogatás ügye csak marginális lehet a találkozón. Egy névtelen tanácsadóra hivatkozva azt állítja, magyar álláspont szerint az osztrákok belpolitikai célból tették meg a feljelentést, és csupán informálódni szeretnének, hogy mi történik. A cikk egy másik Orbán-közeli forrása szerint vége már azoknak az időknek, hogy Orbán Ausztriára Németország provinciájaként tekintsen, Ausztria emancipálódott, függetlenedett Berlintől, nem mondhatja meg többé neki Németország, mi a helyes, mi a helytelen, s maga akarja alakítani az európai politikát és a sajátját.

A Zoom.hu úgy értesült: nem volt véletlen, hogy a miniszterelnök már hétfő délután Bécsbe utazott. A portál azt írja, hogy Orbán Viktor az osztrák főváros magyar nagykövetségén találkozott Heinrich Pecinával, a Mediaworks egykori tulajdonosával, a Vienna Capital Partners elnökével. Az osztrák üzletember volt az, aki 2014 októberében megvetette, majd két évvel később bezáratta a Népszabadságot. Az oldal a kérdéseit elküldte Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének, aki sem a telefonos üzenetre, sem az sms-re nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.