Berlin és Bécs határvédelmi ügyekben egyetért, de a menekültkvótákban nem

A német kancellár a tettei alapján szeretné megítélni az új osztrák kormányt.

MTI
2018. 01. 17. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetért a német és az osztrák kormány abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme, valamint a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, azonban a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét eltérően ítélik meg.

Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdai berlini megbeszélésük után közös tájékoztatójukon egyaránt hangsúlyozták: meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek dönthessék el, ki juthat be az Európai Unióba.

Az osztrák kancellár kiemelte: a határvédelem és a helyben nyújtott segítség jelenti „a migrációs kérdés megoldását”, a kvótákról szóló vita pedig „túl sok teret foglal el”.

A német kancellár azt mondta, hogy a „kezdő lépés” ugyan nem a menekültek elosztása az EU-n belül, hanem az illegális migráció visszaszorítása; de amíg nem működik megfelelően a külső határ védelme, addig „nem lehet, hogy vannak országok, amelyek azt mondják, nem vesznek részt az európai szolidaritásban”.

Az új osztrák kormányt a „tettek alapján kell megítélni” – válaszolta Angela Merkel arra a kérdésre, hogy miként ítéli meg az őt hevesen bíráló francia Nemzeti Fronttal és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német párttal szövetséges Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormányzati szerepvállalását.

Hozzátette, hogy nyomon követik a bécsi vezetés tevékenységét, méghozzá egy kissé figyelmesebben, mint amikor más összetételű a koalíció.

Sebastian Kurz méltányosságot kért az újságíróktól kormánya munkájának megítélésében, és hangsúlyozta, hogy a koalíció összetétele annak a következménye, hogy az osztrákok egy szabad választáson kifejezték a változás iránti igényüket.

A visegrádi országokhoz fűződő viszonyára vonatkozó kérdésre fontosnak tartotta kiemelni, hogy Ausztria földrajzi elhelyezkedése miatt is alkalmas a „hídépítő” szerepének betöltésére, és hozzá akar járulni az EU-n belüli feszültségek enyhítéséhez.

A német és az osztrák kancellár is azt mondta, meg kell őrizni az uniós csatlakozás lehetőségét a nyugat-balkáni térség EU-n kívüli országainak számára. Sebastian Kurz azt is mondta ezzel kapcsolatban, nem szabad hagyni, hogy az „európai befolyás elenyésszen” a régióban, mert más tényezők nyomulhatnak be az EU által hátrahagyott térbe.

Az EU 2020 utáni többéves pénzügyi keretének tervezésével kapcsolatban az osztrák kancellár aláhúzta, hogy az uniós költségvetés nettó befizetőinek – köztük Ausztriának és Németországnak – szorosan együtt kell működniük. Szorgalmazta egy „takarékosabb, áramvonalasabb és hatékonyabb” EU kialakítását.

Angela Merkel hozzátette, hogy Németország is pártolja a nettó befizetők együttműködését, és támogatja azt az osztrák kezdeményezést is, hogy érvényesítsék erősebben a szubszidiaritás – az ügyekhez közeli döntéshozatal – elvét. Az EU tevékenységének középpontjába olyan feladatokat kell helyezni, amelyeket a tagállamok közösen tudnak megoldani. Ilyen feladat a külső határok védelme, amely a legutóbbi többéves pénzügyi keret tervezésében egyáltalán nem került szóba – mondta a német kancellár.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.