Bevándorlónak a bevándorló a legnagyobb ellensége

Nemcsak a szélsőjobboldali erők nézik rossz szemmel az újonnan érkező migránsokat Franciaországban.

Favero-Fürjész Judit Éva
2018. 01. 31. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban a legális bevándorlók száma több mint tíz éve 200 ezer körül mozog évente. Tavaly valamivel magasabb volt ez a szám, 262 ezer, de így is csak a lakosság 0,4 százalékát jelenti, ezzel szemben az OECD-országok átlaga 0,6 százalék. A bevándorlók közül sokan mennének tovább Anglia felé, és több mint egyharmaduk tanulni érkezik az országba. Ennek ellenére Franciaországban egyre nő a bevándorlóellenes hangulat. Egy 2016-os Ipsos-felmérés szerint a franciák több mint fele úgy véli, a bevándorlás negatívan hat az országra, és túl sok migráns érkezik. Az országot az utóbbi években sújtó terrortámadások csak tünetei egy évtizedekre visszanyúló problémának.

A második világháború után Franciaország újjáépítése új munkaerőt igényelt, a kormány toborozni kezdte a külföldi munkaerőt. Az első megállapodás rögtön 1946-ban létrejött Olaszországgal, majd következett Spanyolország, Portugália, Jugoszlávia. 1962-ben Algéria függetlenné vált, innen, valamint a másik két Magreb-országból, Marokkóból és Tunéziából, valamint a délebbre fekvő volt francia gyarmatokról özönlöttek a bevándorlók az országba. E migránsok túlnyomó része gazdasági bevándorló volt, akik feltöltötték az akkoriban még jól működő francia bányák és gyárak állományát, és átvették azokat a kevésbé kedvelt munkaterületeket, amelyekhez nem fűlt a franciák foga.

Bár a úgynevezett „harminc dicsőséges év”, amely alatt a francia gazdaság és ipar fénykorát élte, felszívta ezt a munkaerőt, a kormány kezéből kezdett kicsúszni a gyeplő. Tízezrek érkeztek dokumentumok nélkül, például Portugáliából 1960-ban még csak 50 ezer bevándorló jött, számuk 1975-re meghaladta a 750 ezret. A nagy tömeg először lakhatási problémával küzdött, ekkor kezdtek kialakulni a mára kezelhetetlenné váló külvárosi lakótelepek. Ami ennél is nagyobb problémát jelentett, hogy a hetvenes években megállt a fejlődés, az országot mélyen érintette a gazdasági válság. A munkanélküliség és az ehhez kötődő szociális problémák bűnbakjának a bevándorlókat jelölték meg, ami így az idegenellenes hullámokat erősítette. Ekkor tört előre a szélsőjobboldali Nemzeti Front is, és a nyolcvanas években egyre nőttek az ellentétek.

A bevándorlók leszármazottai mára különböző mértékben integrálódtak. A gyakori kirekesztés miatt sokuk nem találja helyét a francia társadalomban, de eredeti országukhoz sem köti őket már semmi. Még a munka is kevesebb, ez gyakran szül eltolódást extrém ideák felé. Az általános megítélést az sem segíti, hogy még ma is sokuk a nagyvárosok perifériáin, a „banlieue”-kben lakik, zárt közösségekben, ahova néha még a rendőrség sem mer bemenni. A rövidebb franciaországi múltra visszatekintő ázsiai bevándorlók megítélése ennél érezhetően jobb. Bár ők is teljesen zárt közösségekben élnek, legalább „nem ártanak senkinek” – állítja több francia.

A másik gond, hogy az újhullámos bevándorlók „konkurenciát” jelentenek a már nemzedékek óta Franciaországban élő bevándorlóknak. A párizsi Christine Delancourt családjával egy marokkói pizzériában vacsorázott, amikor a tavalyi elnökválasztás első fordulójában nagy sikert elérő Marine Le Pen beszédét tartotta. A pizzériában ment a televízión az idegenellenes beszéd, és Christine egyre rosszabbul érezte magát, főleg a vendéglős előtt. Mikor már nem bírta, megjegyezte: „Meddig kell még ezt a borzalmat hallgatni? Jobb lenne kikapcsolni.” Erre legnagyobb megrökönyödésére a marokkói származású tulaj nagyon komoly arccal így felelt: „Nem, ez engem érdekel, fontos amit mond. Remélem, győzni fog.”

A francia politikában megoszlanak a vélemények a migrációval kapcsolatban. A szélsőjobboldal nagy előnyt kovácsolt magának tavaly idegenellenes retorikájával. A másik véglet, a baloldali burzsoáknak nevezett intellektusok mindenkit befogadnának. Emanuel Macron köztársasági elnök politikája a két véglet között van. Szerinte szét kell választani a tényleges politikai menekülteket a megélhetési bevándorlóktól. Kritikusai szerint ezt úgy lehet lefordítani egyszerűen, hogy a diplomás szírek jöhetnek, de az Eiffel-tornyos kulcstartót áruló nigériaiakat haza kell küldeni. Ennek megfelelően Macron be is jelentette, hogy ellenőrző pontokat kíván létrehozni Nigériában és Csádban, hogy szétválassza a két csoportot, még mielőtt a veszélyes útnak nekivágnának. Ezzel szemben sokan úgy vélik, hogy nem elég „előbb megállítani” a bevándorlókat. Enrico Letta volt olasz miniszterelnök, a Párizsi Politikatudományi Egyetem professzora szerint: „lehetőséget kell teremteni a származási országokban a megélhetésre és a boldogulásra, enélkül bármilyen csoportosítás az illegális bevándorlást ösztönözné”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.