Börtönből telefonálgathatnak a terroristák

Liberális demokrácia a terroristákkal szemben: kapcsolatot tarthattak belgiumi fogságukból otthonukkal.

Arató László
2018. 01. 17. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 44 olyan személy tölti jogerős büntetését a belga börtönökben, aki Szíriából vagy Irakból tért vissza, miután az Iszlám Állam kötelékeiben harcolt. Őket elvileg másoknál is szigorúbban őrzik, és folyamatosan figyelik, hogy változnak-e szélsőséges nézeteik, esetleg megpróbálnak-e másokat befolyásolni. Nos, úgy tűnik, sokuknak eszük ágában sincs megjavulni, egy jelentés szerint ugyanis rendszeresen telefonon kapcsolatot tartanak iraki, szíriai dzsihadistákkal.

Mindez véletlenül derült ki, egy parlamenti képviselő a belügyminisztertől kért a börtönbeli állapotokról tájékoztatást, a válaszból pedig elfelejtették kihúzni a kínosabb részeket. Ezekből vált ismertté, hogy a terroristák között mobiltelefonok keringenek, amelyeket felváltva használnak. Vagy a családot hívják, vagy a barátaikat, vagy más terroristákat Irakban és Szíriában. A dokumentumból az is kiderül, hogy a belga börtönök rosszul vannak felszerelve: hiába rendelkeznek telefonhívást blokkoló rendszerrel, nincs telepítve. Mindezek ellenére Koen Geens igazságügy-miniszter azt mondta, hogy nincs semmi probléma azon börtönök helyzetével, ahol a szélsőségeseket őrzik.

Ezeknek a személyeknek a száma várhatóan folyamatosan növekedni fog, hiszen sokuknak még nincs jogerős ítéletük. Ráadásul a belga hatóságok legalább 90 embert, közöttük 14 hitszónokot tartanak szigorú megfigyelés alatt. Belgiumban eddig 125 személy tért vissza a Közel-Keletről, ahol a terrorszervezet soraiban harcolt. Összesen 591-en csatlakoztak az Iszlám Államhoz, közülük 118 emberről konkrétan tudják, hogy meghalt.

Belgiumban egyébként – bár továbbra is a második legmagasabb szinten van a készültség – nem a terrorfenyegetés okoz társadalmi vitákat. Múlt héten kisebb kormányválság volt, mert a menekültügyi államtitkár illegális bevándorlókat irányított vissza Szudánba, ahol az érintetteket bántalmazták. Emiatt tüntetéseket szerveztek Brüsszelben, és a koalíciós kormány pártjai is megosztottak voltak a kérdésben. Végül a miniszterelnök is kiállt az államtitkár mellett, és sikerült megőrizni a kabinet támogatottságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.