CIA-áruló buktatta le a kínai hálózatot

AZ FBI végére járt a több amerikai ügynök halálával végződő kínai történetnek. Kémsztori a javából.

Buzna Viktor
2018. 01. 18. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXI. század legsúlyosabb kémsztorija érkezett újabb fordulóponthoz, miután a The New York Times megírta: az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) letartóztatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik árulással gyanúsított, vélhetően a kínai kormánynak szivárogtató egykori tisztjét. Az amerikai hírszerzés és a kínai kémelhárítás közötti titkosszolgálati játszmáról először tavaly májusban írt az amerikai napilap. Akkori cikkükben azt írták, a kínai elhárítás 2010-ben indított akciót egy CIA-hálózat fölszámolására, aminek eredményeképpen több mint egy tucat ügynököt öltek meg vagy zártak börtönbe. Az újságnak nyilatkozó titkosszolgálati források szerint Washington legutóbb a hidegháborúban tapasztalt ekkora veszteséget.

Persze a kérdés már akkor is az volt: vajon a kínaiak hogyan tudták azonosítani az amerikai ügynökök kilétét? A kedden megjelent cikk szerint erről több elmélet keringett a CIA falain belül. Némelyek úgy vélik, tégla épült be a szervezetbe, mások úgy, hogy a kínai kormány kibertámadásokkal szedett ki információkat a rendszerükből. 2012-ben csatlakozott a nyomozáshoz az FBI is, a „mézes borz” fedőnevű akció a lap szerint feszültséghez vezetett a két amerikai titkosszolgálat között. Talán azért, mert a gyanú egy korábbi hírszerzőtisztre, Jerry Chun Shing Lee-re terelődött. Az egykor kínai terepen dolgozó Lee 2007-ig dolgozott a hírszerzésnek, majd egy hongkongi aukciósházban vállalt munkát. 2012-ben visszatért családjával az Egyesült Államokba, az FBI ekkor titokban házkutatást tartott nála, és több olyan kézzel írt jegyzetet találtak, amely Kínában dolgozó ügynökökről adott részleteket. A nyomozók 2013-ban ki is kérdezték. Lee-t végül szombaton tartóztatták le az amerikai hatóságok. A CIA a The New York Times megkeresésére nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.