Damaszkusz tagadja, hogy vegyi fegyvert vetne be

Szíria 2013-ban kötelezte magát arra, hogy feladja minden vegyi fegyverét, de az ENSZ vizsgálatai mást mutatnak.

MTI
2018. 01. 24. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden Párizsban azt mondta: – A kelet-gútai támadások alapján attól lehet tartani, hogy Bassár al-Aszad rezsimje folytatni fogja a vegyi fegyverek bevetését a saját népe ellen.

Tillerson azon a miniszteri szintű nemzetközi tanácskozáson beszélt, amelynek témája a szíriai vegyifegyver-támadások elkövetőinek felelősségre vonása volt, és az, hogy milyen lehetősége van a nemzetközi közösségnek azután, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi bizottság mandátumának meghosszabbítását.

A Fehér Sisak nevű mentőszervezet és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja előzőleg azt közölte, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be hétfőn hajnalban a felkelőcsoportok kezén lévő, Damaszkusz közeli Dúma város bombázása során, és a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett.

A szíriai külügyminisztérium szerdai nyilatkozatában azt írta, hogy az ilyen állítások célja megakadályozni a szíriai válságból kiutat kereső törekvéseket. A dokumentumot a SANA szíriai állami hírügynökség ismertette.

Szíria 2013-ban kötelezte magát arra, hogy feladja minden vegyi fegyverét.

Az ENSZ és a Szervezet a Vegyi Fegyverek Betiltásáért (OPCW) által az elmúlt két évben elvégzett közös vizsgálat ezzel szemben megállapította, hogy a szíriai kormány fegyverként vetett be szarin idegmérget, illetve többször klórgázt a hét éve tartó szíriai polgárháborúban.

A szíriai hadsereg és a kormány mindvégig tagadta ezeket a vádakat.

A SANA szerdán azt írta, hogy Damaszkusz mindig együttműködött a vegyi fegyverek használatát feltáró, pártatlan, tárgyilagos és szakmailag alátámasztott vizsgálatokban, a folyamatot azonban a Nyugat politikai célok miatt akadályozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.