Egy marylandi lelkész a hívei előtt osztotta ki az amerikai elnököt

Az Egyesült Államokban sem példa nélküli, hogy a pap politikai üzenetet fogalmazzon meg. Ott azonban a hatalom kritikája a jellemző.

Garamvölgyi Flóra
2018. 01. 16. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Magyarországon és nem most először történt meg, hogy az egyház véleményt nyilvánított közéleti témában, vagy éppen beleszólt a politikába. Sőt az sem ritka, hogy egy egyházi személyből politikus lett. Nincs ez másképp a demokratikus értékeire oly büszke Egyesült Államokban sem: vasárnap például egy marylandi lelkész, Maurice Watson fejtette ki a hívei előtt, mit is gondol arról, hogy Donald Trump szarfészeknek (shithole countries) nevezte Haitit, Salvadort és az afrikai országokat. A largói Metropolitan baptista templomban jelen volt az amerikai alelnök, Mike Pence is, aki bizonyára kényelmetlenül feszengett, miközben a jelenlévők tapsviharral fogadták Watson atya szavait. A lelkész ugyanis embertelennek és ocsmánynak nevezte az elnök jelzőjét, amellyel a fenti országokat illette, és elmondta, maga Isten vezette rá arra, hogy elítélje ezt a fajta magatartást. Pence a jelenlévők szerint vörösre vált arccal figyelte az eseményeket. Később azonban egy levél érkezett az alelnök hivatalától az AP hírügynökséghez arról, hogy ő bizony nem is vörösödött el.

Watson tiszteleteshez hasonlóan maga Ferenc pápa sem szokta véka alá rejteni, mit gondol egy-egy aktuális problémáról. Dél-amerikai körútja előtt például a nukleáris háború veszélyeire hívta fel a figyelmet, nyilván utalva az észak-koreai válságra is. De rendre megszólal a migráció ügyében is. Tavaly novemberben például azt mondta: „Számos országban politikai okokból terjesztik a migránsokkal szembeni félelmet.” Az egyházfő a béke világnapjára kiadott üzenetét is a menekülteknek szentelte. A pápa ugyancsak visszatérően ostorozza a korrupciót is. Szerinte a korrupció szúként rágja belülről a politikai hivatást, és így nem teszi lehetővé a civilizáció növekedését. „A jó politikusnak is megvan a maga keresztje, mert gyakran fel kell hagynia személyes elképzeléseivel, hogy mások kezdeményezéseivel foglalkozzon” – figyelmeztetett cesenai beszédében.

Az iszlám világban az imámok meg sem próbálnak semlegesek maradni, ha politikai kérdésekről van szó, ott ugyanis a társadalmi és a vallási ügyek gyakran szorosan összefonódnak. A többi világvallással ellentétben, ahol a spirituális vezetők nem vették át a politikai hatalmat, az iszlámban politika és vallás a kezdetektől szorosan összekapcsolódik. A vallási vezetők szavainak van gyakran a legnagyobb súlyuk egy-egy kérdésben, ezért is várt a világ arra, hogy állást foglaljanak például az Iszlám Állammal kapcsolatban. Mivel azonban az iszlámnak nincs olyan feje, mint például a katolikus egyháznak a pápa, általában hiányzik az egységes bírálat is. Ezt pótolhatnák a konferenciák: Kairóban például 2014 decemberében összehívták 120 keresztény és muszlim állam képviselőit, 2017-ben pedig Szaúd-Arábia rendezett nagyszabású terrorellenes csúcstalálkozót az iszlám országoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.