Einstandolták a kávézót a Churchill-ellenes fiatalok

Kicsi kávézó nagy botrány közepén. A bűne az, hogy Churchill néz a faláról. Imperialista csökevény volt a szélsőbalosok szerint.

Kuthi Áron
2018. 01. 29. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok fogalmuk lehet azoknak a brit huszonéveseknek a XX. századi történelemről, akik Sir Winston Churchillt rasszistának kiáltva törtek be a hétvégén egy észak-londoni kávézóba. A kilenc aktivista arra szólította fel a kávézó vendégeit, hogy bojkottálják az újkori brit történelem egyik legnagyobbja szellemi örökségének emléket állító vendéglátóipari egységet és tulajdonosát. Az aktivisták szerint a kormányfő támogatta a gyarmati világot. 

– Churchill rasszista volt!

– skandálták a szélsőbalos aktivisták, mire egy vendég védelmébe vette a híres politikust, csendesen megjegyezve, hogy ő nyerte meg a világháborút a nácik ellenében az angoloknak. A kávézófoglalást egy graffitivel is emlékezetessé tették, az egykori miniszterelnök nagy fali portréjára a csőcselék és imperialista szavakat fújták.

A villámcsődület egyik elkövetőjéről hamar kiderült, hogy munkáspárti aktivista.

Halimo Hussein egy jó nevű londoni egyetemre jár, ott pedig a diákszövetség egyenlőségügyi felelőse. A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárttól és a tőle balra álló radikális baloldaliaktól amúgy sem áll messze a harcos aktivizmus, és az imperialista, gyarmati múlttal való leszámolás. A kávézófoglalás egyébiránt egy nagyobb akció része, a Blighty Cafe kávézó ellen egy hete kemény lejáratókampány indult. Ez abból eredeztethető, hogy két munkáspárti politikus, Ewa Lefmann és Zainab Khan petíciót indított, felszólítva a két londoni kávézót üzemeltető tulajt, ejtse a churchilli tematikát. 

Chris Evans természetesen nem márkázza át vállalkozását a hangoskodók miatt, viszont sietett feljelenteni a vendégeket megzavaró aktivistákat. Evansnak ellenségei mellett hirtelen sok támogatója akadt, egy szimpatizáns Churchill 1941-ből, tehát a német Luftwaffe támadása utánról datált legendás mottóját – „Sose add fel. Soha, soha, soha, soha” – ajánlotta Evans figyelmébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.