Fenyegetésbe kódolt béküléssel nyitotta az új évet Észak-Korea

Az indítógomb mindig az íróasztalomon van – fenyegetőzött Kim Dzsongun újévi beszédében.

Buzna Viktor
2018. 01. 01. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős beszéddel köszöntötte az új évet Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun. A diktátor ünnepelte országának sikeres atomprogramját, egyben a nukleáris robbanófejek és ballisztikus hordozórakéták tömeggyártását jelölte meg a 2018-as év céljaként. – Az indítógomb az íróasztalomon van – fenyegette meg az Egyesült Államokat Kim, hozzátéve: Észak-Korea atomcsapást mérő képessége nem fenyegetés, hanem a valóság. A diktátor egyben emlékeztetett az atomprogramjukban idén elért áttörésre, miszerint legújabb hordozórakétáikkal már az Egyesült Államok bármely pontján képesek megelőző csapást mérni.

Mint általában, a diktátor most is jó érzékkel időzítette beszédét. Pár nappal korábban az Egyesült Államok hadseregének korábbi vezérkari főnöke, Mike Mullen a New York-i ABC hírcsatornának adott interjút, ahol a katonatiszt Donald Trump amerikai elnök elhibázott retorikájáról beszélt. Mullen a témával foglalkozó elemzők kritikáját ismételte meg, miszerint Trump felelőtlen fenyegetőzésével semmi mást nem ért el, csak azt, hogy feldühíti Észak-Koreát. – Soha ilyen közel nem álltunk még egy atomháborúhoz – mondta Mullen.

Kim Dzsongun annak ellenére érezheti nyeregben magát, hogy a nemzetközi közösség soha ilyen kemény szankciós politikát nem folytatott az észak-koreai rezsimmel szemben, az ENSZ 2017-ben három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen.

A sajtóban megjelent hírek szerint Phenjan igyekszik gondoskodni alternatív forrásokról. A Reuters a napokban írta meg, hogy orosz tankerhajók titokban kőolajat szállítanak Észak-Koreának, egy disszidált észak-koreai diplomata pedig egy japán napilapnak hétfőn arról beszélt, hogy Phenjan komoly összeget követel Tokiótól tizenhárom túsz hazaengedéséért cserébe.

A sötét krimikre hajazó történetek mellett vannak jelek az észak-koreai válság békés rendezésére is. Hétfői beszédében Kim Dzsongun nem csak fenyegetett, de békült is. Mint mondta, mérlegelni fogja, hogy hazája részt vegyen a dél-koreai Phjongcshangban februárban tartandó téli olimpián, a dél-koreai elnöki hivatal üdvözölte a hírt. – Kormányunk kész arra, hogy felújítsa a párbeszédet a két Korea között, legyen az bármikor, bárhol és bármilyen formában – közölte Szöul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.