Geert Wilders jól választott politikát

A holland politika fenegyereke ráérzett az idők szavára, hiába perelik be, ítélik el, bélyegzik meg, népszerű marad.

Kuthi Áron
2018. 01. 29. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvége politikai médiasztárja kétségkívül Geert Wilders, a holland nagypolitika fenegyereke volt, aki Budapesten mutatta be Halállistán – Az iszlám háborúja a Nyugattal és velem című kötetét. A fokozott figyelmet és érdeklődést jellemzi, hogy a politikust győri és soproni könyvbemutatóján kommandósok védték. Ez persze talán csak a hazai közönségnek furcsa, számára semmiképpen, mivel a tavalyi holland választási kampányban különleges kommandós szakaszt kapott védelem gyanánt, miután kiderült, Wildersről marokkói terrorista köröknek szivárogtatott egy, a személyi védelméért felelős rendőr. 

Wilders előszeretettel fotózkodik egy bizonyos helyiségnévtábla előtt. A Twitterre 2017 januárjában Nyírparasznyáról jelentkezett be, ugyanis itt laknak magyar feleségének szülei. Márfai Krisztinát Hollandiából ismeri, hiszen a nő a kilencvenes évek elején a hágai magyar nagykövetség kereskedelmi részlegén dolgozott és tolmácsolt. 1992-ben házasodtak össze.

Személye, beszédei, Twitter-üzenetei gyakran váltanak ki felháborodást, a mérsékelt közbeszéd igyekszik kiszorítani és rasszista, homofób skatulyába terelni. Ám Geert Wilderst és politikai útválasztását tévedés lenne lesöpörni az asztalról. Már 2010-ben kitárgyalta pártjának, hogy frakciójával kívülről támogatja Mark Rutte kisebbségi kormányát. A Szabadságpárt (PVV) ma abszolút tényező, a második legerősebb politikai erő. 

De tekintsünk vissza hat évvel ezelőttre. „Lengyel, bolgár, román vagy más közép-, illetve kelet-európai miatt vesztette el állását? Mondja el tapasztalatát!” – Geert Wilders és a Szabadságpárt 2012-ben még ezzel a felhívással fordult az állásukat féltő vagy azt elvesztő, elégedetlen hollandokhoz. A portál indulásáról rengeteg sajtóorgánum beszámolt és rasszizmust kiáltott, persze a portál címét és nevét elegánsan elhallgatva. A bevándorlással kapcsolatos frusztrációk oldását célzó oldal nem is élhetett sokáig, nyomát ugyanis ma már nem találni az interneten. A bevándorlásellenes politikus azonban bizonyára megköszönte az ingyenreklámot a vele ellenséges médiának, és az oldal által rögzített, több tízezres e-mail-cím-listát jó mélyre eldugta a dolgozószobájában. 

Wilderstől soha nem állt messze a populizmus, de a 2015-ös bevándorlási krízis végképp meggyőzte róla, hogy nem a lengyel villanyszerelőkkel és a román kőművesekkel, hanem az afrikai és az ázsiai menedékkérőkkel kell riogatni. De mint ahogy Wilders a lengyeleket ekéző kampányát kritizálók, rasszizmusvádat is megfogalmazók ellen is kikelt, mostani bevándorlásellenes retorikáját is folyamatosan védi azzal, hogy azt mondja, nem rasszista, és a választói sem azok. Népszerűségét cseppet sem csorbítják bírósági ügyei. Nyolc éve gyűlöletkeltésért perelték be, de megnyerte a pert. A tavalyi választási kampány alatt viszont elítélték egy 2014-es diszkriminatív kijelentéséért, de megint csak tisztázta magát a gyűlöletkeltés vádja alól. Talán nem véletlen, hogy néhány hónappal a választás előtt épp a per idején vette át a vezetést a később nyertes liberális VVD-től. 

Magát jobboldali liberálisnak tartja, és visszautasítja, hogy Marine Le Penhez vagy Jörg Haiderhez hasonlítsák. De miért is térne el az iszlámellenes retorikától? A liberális migrációs politikát alkalmazó Hollandiában – és nagyon úgy látszik, szerte Európában – konjunktúrája van a szigorúbb bevándorlás, a biztonságosabb állam gondolatának. Ez tökéletesen látszik a Szabadságpárt támogatottságának alakulásán. A PVV 2012-ben ugyan öt képviselői helyet vesztett a parlamentben, tavaly azonban már erősíteni tudott, és a harmadik legerősebb párttá, egyértelműen a fő ellenzéki erővé nőtte ki magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.