Gyűjtésbe kezd a palesztinokat támogató ENSZ-szervezet az amerikai döntés miatt

Az Egyesült Államok Trump döntése értelmében a támogatás felét visszatartja.

MTI
2018. 01. 17. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világhoz fordult segítségért a palesztin menekülteket támogató ENSZ-szervezet (UNRWA), mert az amerikai kormány az előző nap bejelentette: 65 millió dollárt visszatart a szervezetnek rendszeresen adandó hozzájárulásából.

Az Egyesült Államok tavaly összesen 350 millió dollárral támogatta a UNRWA költségvetését. Most az év elején 125 millió dollárt adott volna Washington, tehát ennek több mint a felét tartja vissza. Azt nem lehet tudni az AFP hírügynökség szerint, hogy a további amerikai adományozás hogyan alakul, mindenesetre a 65 millió dollár kiesése most gondot okoz a szervezetnek. Chris Gunness szóvivő kijelentette, hogy az UNRWA csaknem 70 éves történetének legsúlyosabb pénzügyi válságát éli át az amerikai adománymegvonás miatt. Egyelőre nem látják, honnan tudnák pótolni az összeget – tette hozzá.

Az UNRWA főbiztosa, Pierre Krähenbühl azt mondta szerdán: a pénzhiány azzal a veszéllyel fenyeget, hogy megrendül az egész közel-keleti térség stabilitása, ahol palesztin menekülteket látnak el. Globális adománygyűjtő kampányba kezdenek, hogy fenn tudják tartani az iskolákat és a kórházakat. – Több millió palesztin menekült méltósága és biztonsága forog kockán, élelmiszer- és egyéb segélyt kell biztosítani a Jordániában, Libanonban, Szíriában, Ciszjordániában, a Gázai-övezetben és Kelet-Jeruzsálemben élőknek – írta közleményében.

Washington döntését Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője jelentette be kedden. Indoklása szerint ezzel „senkit sem akarnak büntetni”, de az Egyesült Államok reformokat szeretne látni a UNRWA-nál. Megismételte Donald Trump amerikai elnök korábbi álláspontját, miszerint Washington úgy véli, hogy többet fizet a kelleténél, s egyúttal felszólított más országokat a nagyobb arányú támogatásra.

Trump az év elején még az évi hozzájárulás teljes első részletének, 125 millió dollárnak a megvonását ígérte, s egyik Twitter-bejegyzésében azt állította, hogy az Egyesült Államok a palesztinoknak „évente több száz millió dollárt adományozott és cserében megbecsülést vagy tiszteletet sem kapott”. Hozzátette: „még csak tárgyalni sem akarnak a hosszú távú békemegállapodásról Izraellel”.

Az ENSZ Közgyűlése 1949-ben hozta létre a Közel-keleti Palesztin Menekültek Segély- és Munkaügyi Hivatalát (UNRWA), miután az 1948-as, első arab–izraeli háborúban mintegy 700 ezer palesztin kényszerült elhagyni otthonát. A szervezet csak a menekülteket és leszármazottaikat támogatja – illetve az 1967-es hatnapos háború után elmenekült palesztinokat és leszármazottaikat –, akiknek létszáma az UNRWA nyilvántartása szerint mára már több mint ötmillióra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.